Izraelsko-americké konzorcium bude ťažiť plyn spod príbrežných vôd

NETKY.SK • 17 August 2015, 13:01 • 2 min
Izraelsko-americké konzorcium bude ťažiť plyn spod príbrežných vôd

JERUZALEM - Izraelská vláda schválila v nedeľu (16. 8.) smernicu pre ťažbu zemného plynu spod dna svojho prímorského pásma. Informuje o tom DPA. Ide o dohodu konzorcia vytvoreného americkým koncernom Noble Energy a izraelskou Delek Group.

slovakia

left justify in out

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu o projekte povedal, že obyvateľom krajiny a do štátnej pokladnice prinesie v nasledujúcich rokoch stovky miliárd šekelov. Miliarda šekelov je 237 miliónov eur. Obe spoločnosti v konzorciu už spolu ťažia zemný plyn z Tamarského náleziska, ktoré sa nachádza vo východnom Stredomorí. Partneri sa v dohode zaviazali, že do roku 2020 začnú ťažiť plyn aj z Leviathanského poľa. Predpokladá sa, že je na palivo najbohatšie v celom Stredozemnom mori.

 

Dohodu musí ešte schváliť izraelský parlament. Izraelský protimonopolný úrad však spochybňuje jej opodstatnenosť. Šéf úradu David Gilo sa na protest proti dohode rozhodol dokonca rezignovať na funkciu. Noble Energy a Delek Group chce prinútiť, aby predali časť podielov, ktoré majú v Tamarskom aj Leviathanskom nálezisku. Gilo sa obáva, že v opačnom prípade vznikne v odvetví monopol.

 

V dohode sa však hovorí o tom, že Delek Group predá celý svoj podiel na Tamarskom nálezisku a Noble Energy si ho zníži na 25 %. Ich spoločný podiel na Leviathanskom nálezisku je 85 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies