Izraelskí vojaci pri záchrane svojich ohrozených kolegov zabili Palestínčana

NETKY.SK • 1 Marec 2016, 10:09 • 2 min
Izraelskí vojaci pri záchrane svojich ohrozených kolegov zabili Palestínčana

JERUZALEM - Izraelské jednotky dnes z palestínskeho utečeneckého tábora severne od Jeruzalema evakuovali dvoch svojich vojakov, ktorí sa tam ocitli omylom a hrozilo, že sa stanú obeťou lynčovania.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla agentúra AP, pri následných potýčkach so zasahujúcimi izraelskými vojakmi prišiel o život 22-ročný Palestínčan a ďalší štyria utrpeli zranenia. Zranených bolo aj päť izraelských vojakov.

 

Agentúra DPA píše, že jeden zo zranených Palestínčanov je v kritickom stave. Podľa tohto zdroja, odvolávajúceho sa na izraelský vojenský rozhlas, bolo zranených najmenej desať príslušníkov izraelskej armády a pohraničnej stráže. Ozbrojené zrážky trvali viac ako sedem hodín.

 

Incident sa začal tým, že izraelská hliadka v džípe dnes nadránom zišla zo stanovenej trasy a omylom vošla do utečeneckého tábora Kalandíjá, kde do nich miestni obyvatelia začali hádzať kamene a zápalné fľaše, informovala agentúra AP s odvolaním sa na izraelského vojenského hovorcu, brigádneho generála Motiho Almoza.

 

Spresnil, že hliadka opustila vozidlo v okamihu, keď po zásahu viacerých zápalných fliaš vzbĺklo. Jednému z vojakov sa podarilo skryť v neďalekej židovskej osade, druhému v poli palestínskej rodiny, odkiaľ ho napriek potýčkam s palestínskymi Arabmi zachránili privolané posily.

 

Dnešný incident je ďalší v sérii, ktorú Izrael prakticky denne zažíva už piaty mesiac. Útoky nožom, streľba alebo zámerné vrazenie autom do skupiny ľudí si vyžiadali životy 28 Izraelčanov. Pri streľbe izraelských bezpečnostných síl prišlo o život najmenej 168 Palestínčanov, z nich väčšina boli podľa Izraela útočníci. Zvyšní zahynuli pri potýčkach s izraelskými vojakmi.

 

Izrael vidí za krviprelievaním palestínsku vzburu, avšak Palestínčania tvrdia, že tieto násilnosti sú aj dôsledkom ich frustrácie zo zmrazeného mierového procesu a už niekoľko desiatok rokov trvajúcej izraelskej okupácie palestínskych území.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies