Izraelskí vedci prišli s teóriou, že proti COVID-19 sú účinné aj tieto tri lieky!

NETKY.SK • 22 Júl 2021, 14:53 • 2 min
Izraelskí vedci prišli s teóriou, že proti COVID-19 sú účinné aj tieto tri lieky!

Izrael údajne dokázal, že tri z testovaných liekov sa ukázali ako veľmi dobrá ochrana proti koronavírusu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pokus urobili tak, že do skúmavky s ľudským tkanivom vložili vírus SARS-CoV-2. Výsledkom bolo, že aj lieky sú schopné chrániť ľudské bunky pred dotieravým vírusom. Účinnosť pri tomto teste bola takmer stopercentná.

 

img

 

"Aj keď bolo prostredie už infikované, takmer všetky bunky v skúmavke žili ďalej," uviedol pre The Times of Israel profesor Isaiah Arkin, biochemik a výskumník Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme.

 

Doplnil, že "za normálnych okolností by asi polovica buniek po dvoch dňoch v kontakte s vírusom uhynula." Preto si myslí, že lieky budú schopné odraziť aj nápor iných rôznych mutácii koronavírusu. 

 

img

 

Arkin, ktorý sa špecializuje na opätovné použitie existujúcich liekov, uviedol, že ich skúmal viac ako 3 000. Každý jeden z nich mohol byť pritom pred samotným pokusom účinný, preto tento výskum považuje za hľadanie ihly v kope sena. 

 

Teraz už len dúfa, že v spolupráci s farmaceutickými firmami sa ich podarí distribuovať podobne ako vakcíny proti koronavírusu. 

 

Majú nimi byť darapladib - liek proti ateroskleróze, flumatinib - liek proti rakovine a tretím má byť liek proti vírusu HIV, no jeho názov nebol zatiaľ spomenutý. Všetky tri sa zameriavajú na iné dva proteíny v tele (obalový proteín a proteín 3a). 

 

Tieto proteíny (najmä obalový) sa pri mutáciách koronavírusov menia len veľmi zriedkavo alebo dokonca vôbec. A práve preto budú tieto lieky vysoko účinné aj pri vzniku ďalších mutácii COVID-19. 

 

img

 

"Obalový proteín vírusu SARS ‑ CoV ‑ 2 je asi na 95% totožný s proteínom prvého zisteného vírusu SARS ešte z roku 2003, zatiaľ čo peplomer (spike proteín), na ktorý sa vírus napája, je identický na menej ako 80%," dodal Arkin.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies