Izraelskí roľníci obvinili v Haagu Hamas z vojnových zločinov

NETKY.SK • 3 September 2018, 14:13 • 2 min
Izraelskí roľníci obvinili v Haagu Hamas z vojnových zločinov

JERUZALEM - Skupina izraelských poľnohospodárov podáva na Medzinárodnom súdnom dvore v Haagu žalobu za vojnové zločiny proti Hamasu.

slovakia

left justify in out

Toto hnutie za posledné mesiace vypálilo tisíce hektárov poľnohospodárskej pôdy. Farmári žiadajú stíhanie vedúcich predstaviteľov Hamasu, ktorý vládne na území pásma Gazy. Údajne nariadil Palestínčanom prenikať za hranice s Izraelom a jeho podporovatelia sú zodpovední aj za požiare na poliach v južnom Izraeli.

 

"Snažia sa vypáliť aj nás, nielen naše polia. Je to vojnový zločin a zločin proti ľudskosti," povedal izraelskému armádnemu rozhlasu po príchode do Haagu farmár Ofer Lieberman. Informuje o tom agentúra AP.

 

V posledných mesiacoch Hamas organizoval pravidelné masové protesty pozdĺž hranice - čiastočne s cieľom zrušiť desaťročnú izraelsko-egyptskú blokádu. Od začiatku protestov v marci 2018 zabili Izraelčania už 125 demonštrantov. Ostreľovači z Gazy usmrtili jedného izraelského vojaka.

 

Demonštranti vypúšťali na územie Izraela aj zápalné šarkany a balóny. Vyvolané požiare zničili lesy, spálili úrodu a usmrtili dobytok. Izrael mal zo začiatku problémy so zápalnými predmetmi. Neskôr sa zameral na tých, ktorí ich vypúšťajú.

 

Židovský štát tvrdí, že si chráni hranice proti pokusom Hamasu preniknúť na svoje územie a pokračovať v útokoch. V medzinárodných kruhoch je však podrobovaný kritike za veľké množstvo zabitých a zranených demonštrantov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona