Izraelskí colníci zadržali štyri tony chloridu amónneho smerujúceho do Gazy

NETKY.SK • 3 Máj 2016, 16:55 • 2 min
Izraelskí colníci zadržali štyri tony chloridu amónneho smerujúceho do Gazy

TEL AVIV - Izraelské colné a bezpečnostné orgány zadržali zásielku chloridu amónneho s hmotnosťou štyroch ton smerujúcu do Pásma Gazy, oznámila dnes izraelská vláda.

slovakia

left justify in out

Prášok ukrytý medzi vrecami soli zadržali podľa tlačovej agentúry DPA na hraničnom priechode Nicana medzi Egyptom a Izraelom. Chlorid amónny sa používa okrem iného pri výrobe raketových striel dlhého doletu. Štyri tony prášku by umožnili vyrobiť stovky takýchto rakiet, uviedla izraelská vláda vo vyhlásení. Túto chemickú látku je však možné využiť aj na civilné účely.


Izrael už od roku 2010 prísne neobmedzuje dovoz tovaru do Pásma Gazy s výnimkou zbraní a tzv. materiálov s dvojakým využitím. Ide o materiály, ktoré môžu byť využité v civilnom priemysle, ale tiež na výrobu zbraní alebo výstavbu útočných podzemných tunelov. Na ich dovoz do Gazy je potrebné osobitné povolenie.


Izraelská vnútorná bezpečnostná služba Šin Bet začala mať podozrenie, že je soľ využívaná ako zástierka na pašovanie chemikálií, a to vzhľadom na nezvyčajne veľké dodávky soli do Pásma Gazy. Tvrdí, že jej dovozca, obyvateľ Gazy, udržiava styky s ozbrojeným krídlom radikálneho hnutia Hamas. To si vyrába vlastné neriadené rakety, ktoré pomenoval Kásam po svojom ozbrojenom krídle.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies