Izraelskí Arabi protestujú proti demoláciám svojich čiernych stavieb

NETKY.SK • 11 Január 2017, 13:38 • 2 min
Izraelskí Arabi protestujú proti demoláciám svojich čiernych stavieb

JERUZALEM - Vodcovia izraelských Arabov dnes vyzvali na generálny štrajk vo všetkých mestách a dedinách s arabským obyvateľstvom. Ide o ich reakciu na zbúranie 11 domov postavených bez stavebného povolenia. Demoláciu nariadili a vykonali izraelské úrady.

slovakia

left justify in out

Poslanec Jusúf Džabarín dnes označil búranie domov v meste Kalansuva za bezprecedentné a vyzval prijať opatrenia, ktoré by tomu v budúcnosti zabránili. Uviedol, že príčinou tohto problému sú dlhotrvajúce prekážky, ktoré kladie izraelský štát Arabom a ktorými im bráni získať riadne stavebné povolenie.

 

Na dnešný podvečer je v Kalansuve zvolaná demonštrácia na znak solidarity s rodinami, ktorých domy boli dnes zbúrané. Ďalší veľký protest sa uskutoční v piatok po tradičných modlitbách, a to za účasti zástupcov zo všetkých arabských komunít v Izraeli.

 

Díja Mahlúf, ktorého dom bol dnes zrovnaný so zemou, podľa spravodajského servera Ynetnews uviedol, že pre jeho rodinu je vzniknutá situácia veľmi náročná. "Je to masaker. Tento štát ničí naše životy i našu budúcnosť. Prišli sme o všetko," povedal.

 

"Až doteraz som všetko robil, ako sa patrí. Ale po demolácii som sa rozhodol stať sa zločincom. Ak v tejto krajine nekonáte ako zločinec, všetci po vás šliapu," vysvetlil.

Arabi tvoria 20 percent obyvateľstva Izraela, ale veľmi často upozorňujú, že de facto majú status občanov druhej kategórie.

 

Izraelská vláda nedávno avizovala, že pritvrdí svoj postoj voči čiernym stavbám Arabov. Reagovala tak na kritiku prichádzajúcu najmä od osadníkov z Predjordánska, ktorí čelia súdnemu príkazu na vysťahovanie svojich domov postavených na pozemkoch palestínskych vlastníkov bez ich súhlasu. Židovskí osadníci žiadajú, aby zákon platil rovnako pre príslušníkov oboch komunít.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona