Izraelského špióna Pollarda po 30 rokoch podmienečne prepustili z väzenia v USA

NETKY.SK • 20 November 2015, 11:22 • 2 min
Izraelského špióna Pollarda po 30 rokoch podmienečne prepustili z väzenia v USA

WASHINGTON - Bývalého analytika americkej tajnej služby Jonathana Pollarda, odsúdeného na doživotie za špionáž pre Izrael, po 10.956 dňoch podmienečne prepustili z väzenia v USA. Oznámila to dnes kancelária izraelského premiéra, ktorú citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Ľudia v Izraeli vítajú prepustenie Jonathana Pollarda. Po troch dlhých a ťažkých desaťročiach je Jonathan konečne opäť so svojou rodinou," uvádza sa vo vyhlásení izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Pollarda, analytika tajnej služby amerického vojenského námorníctva, zatkli v novembri 1985, keď sa neúspešne pokúšal získať azyl na izraelskom veľvyslanectve vo Washingtone. V roku 1987 ho odsúdili na doživotie.


Pollardovi podporovatelia považujú udelený trest za neprimeraný, keďže špionážnych aktivít sa dopustil v prospech Izraela, ktorý Spojené štáty považujú za svojho spojenca. Kritici, vrátane amerických vyšetrovacích a vládnych orgánov, ho zase označujú za vlastizradcu, ktorý ohrozil Spojené štáty odovzdaním tajných materiálov inej krajine. V súčasnosti 61-ročný Pollard bojoval v ostatných rokoch so zdravotnými problémami. Doživotný trest si odpykával vo väznici v Severnej Karolíne a po 30 rokoch bol oprávnený požiadať o podmienečné prepustenie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies