Izraelského expremiéra Olmerta odsúdili za korupciu na ďalších osem mesiacov väzenia

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 08:55 • 2 min
Izraelského expremiéra Olmerta odsúdili za korupciu na ďalších osem mesiacov väzenia

JERUZALEM - Na osem mesiacov väzenia odsúdili dnes bývalého izraelského premiéra Ehuda Olmerta za to, že nezákonne prijal peniaze od amerického prívrženca.

slovakia

left justify in out

Dnešným rozsudkom jeruzalemského oblastného súdu sa uzavrel dramatický pád tohto muža, ktorý pred niekoľkými rokmi viedol svoju krajinu a dúfal, že dosiahne historickú mierovú dohodu s Palestínčanmi, píše agentúra AP. Olmerta odsúdili v marci v obnovenom súdnom konaní. Dnešný rozsudok dostal navyše k šesťročnému trestu väzenia, ktorý nad ním súd vyniesol vlani v inom procese, za úplatky. Politická kariéra bývalého premiéra sa tak definitívne uzavrela, konštatuje AP.

Olmertovi právni zástupcovia vyhlásili, že sa voči rozsudku odvolajú.

 

Olmert musel začiatkom roka 2009 po obvineniach z korupcie odstúpiť z funkcie. Jeho odchod umožnil, aby bol za premiéra zvolený zástanca tvrdej línie Benjamin Netanjahu, po ktorého nástupe mierové snahy neuspeli. AP pripomína, že v roku 2012 bol Olmert súdom zbavený väčšiny najvážnejších obvinení v korupčnom procese, čo uňho vyvolalo nádej, že sa bude môcť vrátiť do politiky. Avšak v marci 2014 ho súd odsúdil v inom procese - s úplatkami - a v máji rozhodol o jeho šesťročnom nepodmienečnom treste.

 

Olmert sa odvolal, napriek tomu však dostal príkaz, aby 1. septembra nastúpil do väzenia. V septembri 2014 izraelský najvyšší súd rozhodol, že Olmert nemusí do väzenia, kým nebude rozhodnuté o jeho odvolaní v procese s úplatkami.

V marci 2015 súd uznal Olmerta za vinného z podvodu, porušenia dôvery a nezákonného prijatia financií na základe obvinenia, že prijal obálky s peniazmi od amerického prívrženca. Dnes ho súd v tomto prípade odsúdil na osem mesiacov väzenia.

 

Jeho právni zástupcovia uviedli, že sa voči rozsudku odvolá.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies