Izraelské úrady zamietli žiadosť exprezidenta Kacava o prepustenie z väzenia

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 13:39 • 2 min
Izraelské úrady zamietli žiadosť exprezidenta Kacava o prepustenie z väzenia

JERUZALEM - Izraelské väzenské úrady dnes zamietli žiadosť bývalého izraelského prezidenta Mošeho Kacava o predčasné prepustenie z väzenia, v ktorom si odpykáva sedemročný trest za znásilnenie. Kacav sa proti tomuto rozhodnutiu odvolá, uviedol jeho advokát Zion Amir.

slovakia

left justify in out

Bývalý prezident žiadal, aby mu bola odpustená posledná tretina trestu, z ktorého si odsedel už štyri roky a 121 dní. Sedemčlenná porota však dnes rozhodla, že exprezident musí absolvovať trest v trvaní stanovenom súdom.

 

Kacav odstúpil z úradu hlavy štátu v júni roku 2007 po tom, ako bol obvinený zo znásilnenia a sexuálneho obťažovania. Trest vymeraný súdom si začal odpykávať v roku 2011, pričom stále trvá na svojej nevine.

 

Kacava obvinili z dvojnásobného znásilnenia svojej zamestnankyne, keď bol v druhej polovici 90. rokov ministrom cestovného ruchu vo vláde Benjamina Netanjahua. Okrem toho sa mal dopustiť sexuálneho obťažovania svojich podriadených v čase, keď v rokoch 2000-07 pôsobil ako prezident. Neskôr z pozície hlavy štátu práve pre sexuálne škandály odstúpil.

 

Kacav pôvodne prijal možnosť dohody, v rámci ktorej sa mal priznať k menším obvineniam a zaplatiť pokutu, za čo mala žaloba stiahnuť obvinenia zo znásilnenia. Neskôr však postoj zmenil a uviedol, že chce pred súdom očistiť svoje meno. Kacav na súde odmietol všetky obvinenia a trval na tom, že sa stal obeťou „lynču“ žalobcov a médií, obete obvinil z očierňovania.

 

Funkcia izraelského prezidenta je do značnej miery reprezentatívna, zvyčajne sú do nej volené nadstranícke osobnosti s vysokým morálnym kreditom. Väčšie politické a výkonné právomoci má predseda vlády.

 

Kacava vo funkcii prezidenta vystriedal laureát Nobelovej ceny Šimon Peres.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona