Izraelské úrady schválili výstavbu 153 domov vo východnom Jeruzaleme

NETKY.SK • 27 Január 2017, 09:19 • 2 min
Izraelské úrady schválili výstavbu 153 domov vo východnom Jeruzaleme

TEL AVIV - Izraelské úrady vo štvrtok schválili výstavbu 153 domov na území východného Jeruzalema. Informoval o tom dnes spravodajský server Ynetnews.

slovakia

left justify in out

Námestník jeruzalemského primátora Meir Turgeman potvrdil, že plánovacia komisia schválila projekty výstavby, ktoré boli pozastavené po nátlaku administratívy bývalého prezidenta USA Baracka Obamu. Ide o domy, ktoré budú postavené na predmestí Gilo.

 

Turgeman dodal, že v najbližších mesiacoch budú postupne vydané stavebné povolenia na výstavbu 11.000 domov v Jeruzaleme. V nedeľu jeruzalemská plánovacia komisia vydala stavebné povolenia na výstavbu 566 domov vo východnom Jeruzaleme, na pozemkoch ležiacich za tzv. zelenou líniou. O dva dni neskôr oznámilo ministerstvo obrany plán postaviť na Západnom brehu 2500 domov.

 

Novozvolený prezident USA Donald Trump Izrael vždy podporoval - túto situáciu po jeho zvolení a uvedení do úradu využila vláda premiéra Benjamina Netanjahua. O zmene postoja k novej izraelskej výstavbe na palestínskych územiach svedčí aj to, že nová vláda USA avizované stavebné plány neodsúdila.

 

Toto rozhodnutie Izraela však hlboko znepokojuje tie krajiny, ktoré sa snažia presadiť riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu existenciou dvoch štátov. Väčšina krajín sveta vníma osídľovaciu politiku Izraela ako protizákonnú a ako hlavnú prekážku mierových úsilí, keďže nové domy sa stavajú na pozemkoch, ktoré Palestínčania považujú za územie svojho budúceho štátu.

 

Bezpečnostná rada OSN schválila 23. decembra 2016 rezolúciu č. 2334, ktorou Izrael žiada, aby okamžite prestal s výstavbou židovských osád na okupovaných palestínskych územiach. Rezolúciu podporilo 14 krajín BR OSN, pričom delegácia USA sa hlasovania zdržala a nezobrala na vedomie výzvy izraelskej vlády, aby prijatie rezolúcie vetovala. Izrael následne deklaroval, že rezolúciu nebude plniť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies