Izraelské múzeum vystaví najstarší písomný záznam desiatich Božích prikázaní

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 18:14 • 2 min
Izraelské múzeum vystaví najstarší písomný záznam desiatich Božích prikázaní

JERUZALEM - Najstarší svetový písomný záznam desiatich Božích prikázaní bude výnimočne vystavený v Izraelskom múzeu v Jeruzaleme na expozícii kľúčových okamihov ľudstva, napísala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Zvitok od Mŕtveho mora, starý približne 2000 rokov, pochádza z kolekcie najstarších biblických manuskriptov, ktoré boli objavené pri Mŕtvom mori, východne od Jeruzalema. V Izraeli dosiaľ nebol verejne vystavený, verejnosť ho mohla vidieť len na výnimočných expozíciách v zahraničí, povedala Pnina Shorová z izraelského pamiatkového úradu.
     

Písomný záznam je tak krehký, že v múzeu bude vystavený iba dva týždne a potom sa vráti do bezpečného, zatemneného zariadenia s kontrolovaným klimatickým prostredím.
     

Zvitok bude jedným zo 14 starovekých artefaktov, ktoré budú vystavené na expozícii "Stručná história ľudstva". Medzi nimi sú nástroje, ktoré pred jeden a pol miliónom rokov používali predkovia ľudí na lov, najstaršie známe pozostatky spoločného ohniska, lebky z najstaršieho známeho rodinného pohrebu, ale aj najstarší kosák - 9000 rokov starý nástroj reprezentujúci prechod ľudstva od lovcov-zberačov k poľnohospodárstvu a počiatku civilizácie.
     

Výstava sa koná pri príležitosti 50. výročia založenia múzea.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies