Izraelské jednotky zničili významný cezhraničný tunel; tvrdia, že patril Hamasu

NETKY.SK • 11 December 2017, 06:00 • 2 min
Izraelské jednotky zničili významný cezhraničný tunel; tvrdia, že patril Hamasu

JERUZALEM - Izraelskí vojaci v nedeľu objavili a zlikvidovali cezhraničný tunel vychádzajúci z pásma Gazy a smerujúci do oblastí na juhu Izraela.

slovakia

left justify in out

Izraelské velenie sa domnieva, že tunel, ktorý zasahoval niekoľko stoviek metrov na územie Izraela, dalo vykopať palestínske hnutie Hamas, informovala agentúra AP. Za posledného pol druha mesiaca ide už o druhý takýto tunel objavený a zlikvidovaný izraelskou armádou. Odhaliť sa ho podarilo vďaka pokročilým technológiám, ktoré má izraelská armáda k dispozícii.

 

Hovorca izraelskej armády, podplukovník Jonathan Conricus, pre médiá dodal, že tunel bol síce nedokončený, ale objemom a kvalitou odvedenej práce svedčí o tom, že pre Hamas bol dôležitým objektom. Conricus informoval, že pri likvidácii tunela nedošlo k žiadnym stratám na životoch.

 

Ničenie prvého objaveného tunela z 30. októbra si totiž vyžiadalo najmenej desať obetí na životoch z radov ozbrojencov zoskupení Islamský džihád a Hamas, ktorí sa v tuneli nachádzali. Conricus upozornil, že posledná - nedeľňajšia - likvidácia podzemného "teroristického tunela" sa síce zrejme zaobišla bez obetí, ale izraelská armáda to v budúcnosti nemôže zaručiť, pretože "tunely sú smrtiacimi pascami pre tých, ktorí ich kopú".

 

Zodpovednosť za tieto "nepriateľské aktivity" Conricus pripísal Hamasu. Upozornil tiež, že izraelská armáda bude pokračovať v pátraní po podobných tuneloch, pretože nestrpí takéto "vážne a neprijateľné narušenie izraelskej zvrchovanosti". V minulosti Hamas opakovane budoval podzemné tunely, ktorými prenikal na izraelské územie a vykonával tam útoky. Počas vojny v Gaze v roku 2014 bolo objavených a zničených asi 30 tunelov, z toho 14 viedlo do Izraela.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies