Izraelská vládna strana Likud si volí predsedu, favoritom je Netanjahu

NETKY.SK • 31 December 2014, 15:19 • 2 min
Izraelská vládna strana Likud si volí predsedu, favoritom je Netanjahu

TEL AVIV - Izraelská vládna strana Likud si dnes volí nového predsedu a kandidátov pre marcové parlamentné voľby. Očakáva sa, že premiér Benjamin Netanjahu (65) si udrží post staníckeho lídra.

slovakia

left justify in out

Má len jediného protikandidáta, predsedu ústredného výboru Likudu Dannyho Danona (43), ktorý je považovaný za zástupcu konzervatívneho krídla strany a podporovateľa osadníkov.
      

Viac ako 95.000 členov Likudu môže odovzdať hlasy v 115 volebných miestnostiach do 21.00 h SEČ. Výsledky by mali byť známe vo štvrtok ráno. Celkovo sa predpokladá ďalší posun strany doprava. "Je dôležité, aby sme mali veľký Likud ako protiváhu k ľavičiarom a mohli tak Izraelský štát viesť k bezpečiu," citovala vyhlásenie Netanjahua pri hlasovaní agentúra DPA.
      

Netanjahu odvolal počas vojny v pásme Gazy v lete tohto roka Danona z funkcie námestníka ministra obrany, pretože kritizoval premiéra a obvinil ho, že nepostupuje dostatočne tvrdo voči Hamasu vládnucemu v Gaze. Danon tiež vyčítal Likudu, že sa v uplynulých rokoch odchýlil od svojich hodnôt a nekoná dostatočne pravicovo.
      

Podľa prieskumov verejnej mienky by Likud pod vedením Danona získal vo voľbách menej poslaneckých mandátov ako pod vedením Netanjahua, čo môžu členovia strany zobrať pri voľbách predsedu do úvahy.
      

Izraelský parlament začiatkom decembra veľkou väčšinou hlasov schválil vlastné rozpustenie, aby otvoril cestu predčasným voľbám. Stredopravá vládna koalícia, ktorá sa ujala moci len v marci 2013, sa predtým rozpadla v dôsledku početných sporov, okrem iného okolo rozpočtu či zákona oficiálne vyhlasujúceho Izrael za židovský štát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies