Izraelská vláda zvažuje vytvorenie národnej kryptomeny

NETKY.SK • 25 December 2017, 16:20 • 2 min
Izraelská vláda zvažuje vytvorenie národnej kryptomeny

TEL AVIV – Izrael sa rozhodol ísť po stopách Ruska a Dubaja, keď zvažuje vytvorenie národnej kryptomeny – digitálneho šekelu. Ten by zodpovedal hodnote klasických šekelov, ktoré sa používajú aj v súčasnosti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa zdrojov blízkych ministerstvu financií, izraelský čierny trh zodpovedá približne 22% hrubého domáceho produktu krajiny. Digitálna mena registrovaná vládou Izraela by výrazne eliminovala čierne transakcie na trhu.

 

img

Bank of Israel

 

Okrem tohto vláda zvažuje právne predpisy, ktoré by podstatne znížili množstvo fyzickej hotovosti v ekonomike. Napríklad jeden z návrhov by bol zákon, ktorý by zrušil vyplácanie miezd v hotovosti.

 

Proces tvorby digitálneho šekelu sa však len začína rozvíjať. Vláda ponúkla návrh zákona o ekonomických dohodách, ktorý by v prípade prijatia vytvoril samostatnú skupinu v Bank of Israel, ktorá by zvážila vytvorenie digitálneho šekla.

 

img

Knesset - Úrad vlády v Jeruzaleme

 

Knesset (Úrad vlády v Jeruzaleme) sa snažil pretlačiť takýto zákon už pred dvoma rokmi, avšak neúspešne. Tlak na prijatie digitálnej meny je vysoký, ako to naznačujú aj nedávne vyhlásenia izraelského predsedu vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona