Izraelská vláda zmrazí peniaze pre Palestínčanov

NETKY.SK • 4 Január 2015, 11:53 • 2 min
Izraelská vláda zmrazí peniaze pre Palestínčanov

NEW YORK - Izrael sa rozhodol zmraziť peniaze, ktoré každý mesiac dostávajú Palestínčania, v reakcii na ich pristúpenie k Medzinárodnému trestnému súdu (ICC) so sídlom v Haagu a ďalším medzinárodným agentúram. Informoval o tom v sobotu nemenovaný izraelský predstaviteľ.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho údajov sa premiér Benjamin Netanjahu po konzultáciách s ministrami rozhodol zmraziť plánovaný mesačný prevod 500 miliónov izraelských šekelov (takmer 106 miliónov eur), z ktorých Palestínčania platia svoju vládu ako aj štátnych zamestnancov. Izrael predtým postup palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása odsúdil ako jednostranný krok, ktorý podkopáva vyhliadky na vyrokovanie mierovej dohody.


Palestínske zastúpenie pri OSN v piatok formálne odovzdalo jej predstaviteľom súbor medzinárodných dohôd, ktoré Abbás podpísal po tom, ako Bezpečnostná rada organizácie v utorok neschválila rezolúciu požadujúcu od Izraela ukončenie okupácie palestínskych území do konca roka 2017. V súlade s dávnejším varovaním Palestínčania pristupujú k ICC, čím chcú získať možnosť stíhať Izraelčanov za vojnové zločiny. Na základe takzvaného Rímskeho štatútu sa Palestína stane členom ICC v prvý deň mesiaca nasledujúceho po 60-dňovej čakacej lehote. Izrael ani USA nie sú signatármi zmluvy o ICC. Pristúpenie Palestíny umožnilo rozhodnutie OSN z roku 2012 zvýšiť jej štatút z "pozorovateľského subjektu" na "nečlenský pozorovateľský štát".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies