Izraelská vláda prepustí viacero palestínskych väzňov

NETKY.SK • 20 Júl 2013, 12:31 • 2 min
Izraelská vláda prepustí viacero palestínskych väzňov

JERUZALEM - Izrael prisľúbil prepustiť "obmedzený" počet palestínskych väzňov, ktorí si odpykávajú tresty na území židovského štátu.

slovakia

left justify in out

V sobotu to potvrdil minister pre medzinárodné vzťahy Juval Steinitz. Urobil tak krátko po tom, ako americký minister zahraničia John Kerry oznámil obnovenie mierových rokovaní medzi Izraelom a Palestínčanmi. Steinitz vyhlásil, že prepustenie väzňov je "gestom" dobrej vôle. Podľa izraelskej ľudskoprávnej skupiny B'Tselem je v súčasnosti na území Izraela uväznených 4713 Palestínčanov vrátane tých, ktorí sú vo vyšetrovacej maximálne šesťmesačnej väzbe. 

Kerry dohodu o obnovení mierových rokovaní oznámil v piatok po štyroch dňoch intenzívneho vyjednávania so zástupcami oboch strán, a to i napriek tomu, že palestínski politici vo štvrtok zamietli jeho plán predpokladajúci obnovenie rokovaní bez ohľadu na pokračujúce osídľovanie území okupovaných Izraelom. Minister vo svojom vyjadrení pre tlač ocenil odvahu palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása a izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorí podľa neho "urobili ťažkú voľbu". 

Izraelsko-palestínske rokovania nepokročili od septembra 2010, keďže izraelská vláda nechce splniť ani najzákladnejšiu požiadavku druhej strany



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies