Izraelská vláda Palestínčanom vyplatí zmrazené výnosy z daní a ciel

NETKY.SK • 27 Marec 2015, 19:06 • 2 min
Izraelská vláda Palestínčanom vyplatí zmrazené výnosy z daní a ciel

JERUZALEM 27. marca (SITA/Reuters) - Izrael uvoľní Palestínskej samospráve milióny dolárov z vybraných daní, ktorých vyplácanie v januári pozastavil na protest proti pristúpeniu Palestínčanov k Medzinárodnému trestnému súdu (ICC).

slovakia

left justify in out

Kancelária premiéra Benjamina Netanjahua uviedla, že financie Palestínčanom pošlú z humanitárnych dôvodov. Tento krok sa dá podľa agentúry Reuters považovať za ústretový po kritike protipalestínskych vyjadrení Netanjahua zo strany Spojených štátov.

 

Izrael sa v januári rozhodol zmraziť 130 miliónov dolárov (106 mil. eur), ktoré Palestínčania každý mesiac dostávajú za vyzbierané dane a clá. Palestínčania z týchto financií platia svoju vládu a štátnych zamestnancov. Izrael do dnešného dňa takto zadržal vyplatenie už vyše 500 miliónov dolárov, čo viedlo k zníženiu miezd palestínskych štátnych zamestnancov o 40 percent. Vybrané dane a clá predstavujú asi dve tretiny palestínskeho rozpočtu.


V súlade s dávnejším varovaním Palestínčania pristúpili k ICC, čím chcú získať možnosť stíhať Izraelčanov za vojnové zločiny. Na základe takzvaného Rímskeho štatútu sa Palestína stane členom ICC v prvý deň mesiaca nasledujúceho po 60-dňovej čakacej lehote. Izrael ani USA nie sú signatármi zmluvy o ICC. Pristúpenie Palestíny umožnilo rozhodnutie OSN z roku 2012 zvýšiť jej štatút z "pozorovateľského subjektu" na "nečlenský pozorovateľský štát".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies