Izraelská vláda odsúdila rozhodnutie poľského parlamentu zakázať židovskú rituálnu porážku dobytka

NETKY.SK • 16 Júl 2013, 07:46 • 2 min
 Izraelská vláda odsúdila rozhodnutie poľského parlamentu zakázať židovskú rituálnu porážku dobytka

JERUZALEM - Izraelská vláda v pondelok odsúdila rozhodnutie poľského parlamentu zakázať židovskú rituálnu porážku dobytka a vyzvala ho, aby tento krok opäť prehodnotil. Izraelské ministerstvo zahraničia podľa vyhlásenia považuje zákaz kóšer porážok za neprijateľný úder pre židovské tradície.

slovakia

left justify in out

"Izrael je sklamaný rozhodnutím poľského parlamentu zakázať tento dôležitý náboženský rituál, ktorý od dávnych vekov praktizujú milióny židov," píše sa vo vyhlásení. Ministerstvo očakáva, že vedenie krajiny prijme opatrenia, ktoré tento zákaz zvrátia.

Poľský ústavný súd zakázal kóšer a halál (moslimské) porážky od 1. januára tohto roku z dôvodu, že sú protiústavné. Súd konal na základe podnetu od ochrancov zvierat, podľa ktorých je takéto porážanie týraním zvierat. Poľsko mäso z rituálne zabitého dobytka vyvážalo a vláda v snahe zabrániť ekonomickým stratám navrhla revidovaný zákon, ktorý mal rituálne porážky opäť povoliť. Parlament však vládny návrh v piatok zamietol, čo pobúrilo celú židovskú komunitu. 

Úplný zákaz rituálnej porážky dobytka platí vo Švajčiarsku, Švédsku, Lotyšsku a na Islande. V Holandsku a Belgicku sa ho chystajú zaviesť. V ďalších krajinách vrátane Slovenska platia obmedzenia vrátane omráčenia zvieraťa pred jeho podrezaním.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona