Izraelská spoločnosť SpaceIL plánuje na budúci rok pristátie na Mesiaci

NETKY.SK • 10 Júl 2018, 16:12 • 2 min
Izraelská spoločnosť SpaceIL plánuje na budúci rok pristátie na Mesiaci

YEHUD - Izraelská spoločnosť SpaceIL tvrdí, že čoskoro vyšle na Mesiac svoj modul a pokúsi sa stať prvou súkromnou spoločnosťou, ktorej sa to podarilo.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ nepomenovaný modul, ktorý SpaceIL vytvorila v spolupráci so štátnou spoločnosťou Israel Aerospace Industries (IAI), vyšlú k obežnici Zeme v decembri. V utorok o tom informovali počas spoločnej tlačovej konferencie v Tel Avive tímy z oboch organizácií, ktorých cieľom je pristáť so zariadením na Mesiaci 13. februára 2019. Ak by sa im to podarilo, Izrael by sa stal štvrtou krajinou na svete, po USA, Sovietskom zväze a Číne, ktorej sa podarilo pristátie na Mesiaci.

SpaceIL pred vypustením do vesmíru prevezie v novembri svoj 585-kilogramový modul do Spojených štátov amerických. Odtiaľ ho na obežnú dráhu vynesie raketa Falcon spoločnosti Space X. Než sa modul dostane na Mesiac, niekoľkokrát obletí Zem. Po pristátí bude zariadenie odosielať fotografie a zbierať dáta o magnetizme Mesiaca pre izraelský Weizmannov Inštitút.

Projekt v hodnote 95 miliónov dolárov (v prepočte 80,5 milióna eur) financujú juhoafricko-izraelský miliardár Morris Kahn, ktorý je aj riaditeľom SpaceIL, a ďalší darcovia. Ak by sa modulu podarilo odfotografovať Mesiac, bol by to podľa Kahna "ohromný úspech". Cieľom modulu je okrem iného inšpirovať budúce generácie Izraelčanov, aby sa uchádzali o kariéry v oblasti matematiky, vedy a technických odborov, uviedol riaditeľ IAI Joseph Weiss.

SpaceIL vznikla v roku 2011 a so svojím modulom sa pôvodne zúčastnila na súťaži Google Lunar X Prize v hodnote 20 miliónov dolárov. Súťaž však odvolali v marci po tom, ako sa ani jednej zo zúčastnených spoločností nepodarilo dodržať konečný termín.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona