Izraelská skupina aktivistov navrhla usporiadať referendum o palestínskom štáte

NETKY.SK • 6 September 2016, 14:40 • 2 min
Izraelská skupina aktivistov navrhla usporiadať referendum o palestínskom štáte

JERUZALEM - Skupina bývalých izraelských politikov, predstaviteľov bezpečnosti, umelcov a spoločenských aktivistov v pondelok vyzvala vládu, aby usporiadala celoštátne referendum o budúcnosti palestínskych území. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Skupina, ktorá si hovorí Decision at 50 (Rozhodnutie v päťdesiatke), otvorila svoju kampaň pred budúcoročným 50. výročím blízkovýchodnej vojny z roku 1967, v ktorej Izrael obsadil západný breh Jordánu (Predjordánsko), východný Jeruzalem a pásmo Gazy.

 

Palestínčania si chcú na svojich územiach zriadiť nezávislý štát. A hoci odvtedy uplynuli už dve desaťročia, mierové snahy opakovane zlyhali. Izraelskú skupinu vedú prominentné osobnosti tzv. mierového tábora v Izraeli, ktorý verí, že zásadným faktorom pre prežitie krajiny je stiahnuť sa z okupovaných území.

 

Členovia skupiny sú presvedčení, že zriadenie palestínskeho štátu zabezpečí budúcnosť Izraela ako demokracie s pevnou židovskou väčšinou. Alternatíva v podobe štátu dvoch národov by podľa nich znamenala, že Izrael by buď riskoval stratu svojej židovskej väčšiny, alebo vládol miliónom palestínskych Arabov, zbaveným hlasovacieho práva v situácii pripomínajúcej apartheid.

Medzi zakladateľmi skupiny sú napríklad Ami Ajalon, izraelský politik, ktorý bol v rokoch 1995-2000 riaditeľom vnútornej spravodajskej služby Šin Bet, generál vo výslužbe Amram Micna či Gilead Šer, ktorý bol mierovým vyjednávačom vo vláde bývalého premiéra Ehuda Baraka.

 

Skupina podľa agentúry AP uviedla, že vyzvala listom premiéra Benjamina Netanjahua, aby vypísal zmienené referendum. Netanjahu osobne podporil návrh na vytvorenie palestínskeho štátu. Mierové snahy prerušované dlhými obdobiami prestávok sa však počas jeho sedemročnej vlády nepohli vpred v dôsledku nezhôd vo všetkých zásadných záležitostiach.

 

"Každý deň, čo pretrváva naša kontrola nad palestínskymi územiami, nás privádza bližšie ku koncu Izraela ako demokratického štátu židovského národa," citovala agentúra AP Ajalona. "Netanjahu vidí pred nami katastrofu, ale nie je dostatočne odvážny, aby konal," dodal. Úrad izraelského premiéra sa odmietol k tomu vyjadriť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies