Izraelská polícia zatkla vojaka, ktorý zastrelil 17-ročného Palestínčana

NETKY.SK • 12 November 2014, 14:31 • 2 min
Izraelská polícia zatkla vojaka, ktorý zastrelil 17-ročného Palestínčana

JERUZALEM - Izraelská polícia zatkla člena pohraničnej stráže, ktorého podozrieva zo zastrelenia palestínskeho tínedžera na okupovanom Západnom brehu.

slovakia

left justify in out

Sedemnásťročného Nadima Nuwaru a 16-ročného Muhammada Abúa Thahra zabili 15. mája počas demonštrácie, na ktorej na členov izraelských ozbrojených zložiek hádzali kamene a zápalné fľaše. Videozáznam z bezpečnostných kamier však naznačuje, že zákrok bol neprimeraný. Hovorca izraelskej polície Micky Rosenfeld v stredu informoval, že muža zatkli len v súvislosti s Nuwarovou smrťou. Ďalšie detaily k prípadu však odmietol špecifikovať. Právny zástupca zadržaného tvrdí, že jeho klient počas demonštrácie vypálil len gumové projektily a odmieta použitie ostrej munície. To je v rozpore so správou o záveroch pitvy, pod ktorou sú okrem palestínskeho prokurátora podpísaní aj zahraniční experti.

 

Demonštrácia sa odohrala neďaleko väznice Ofer blízko Rámalláhu na Západnom brehu. Išlo o súčasť palestínskych protestov známych ako Nakba (Deň hrôzy). Palestínčania si nimi každoročne 15. mája masovými demonštráciami pripomínajú výročie vzniku štátu Izrael. 

 

Násilnosti medzi Palestínčanmi a izraelskými ozbrojenými zložkami v uplynulých dňoch stúpajú, čo zvyšuje obavy pred vznikom ďalšej palestínskej intifády. Mierové rozhovory medzi oboma stranami zlyhali v apríli a následne vypukla v Pásme Gazy 50-dňová vojna medzi Izraelom a militantným hnutím Hamás.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies