Izraelská polícia zastrelila muža, ktorý autom narazil do ľudí na zastávke

NETKY.SK • 14 December 2015, 16:18 • 2 min
Izraelská polícia zastrelila muža, ktorý autom narazil do ľudí na zastávke

JERUZALEM - Najmenej deväť ľudí bolo dnes zranených v Jeruzaleme, keď auto narazilo do ľudí čakajúcich na autobusovej zastávke, informovala izraelská polícia.

slovakia

left justify in out

Izraelský armádny rozhlas uviedol, že vodiča zastrelili bezpečnostné zložky.


Podľa agentúry Reuters ide o posledný prípad v sérii palestínskych pouličných útokov. Polícia označila páchateľa za teroristu. Jeho totožnosť zatiaľ nezverejnila. Incident sa odohral v Jeruzaleme pri výjazde na diaľnicu smerom na Tel Aviv.


Spravodajský portál Ynetnews informoval, že útočníkom je 21-ročný muž zo štvrte Bajt Hanina vo východnom Jeruzaleme. Polícia dodala, že vďaka rýchlej reakcii ochrankára a príslušníka bezpečnostných zložiek, ktorí ho zneutralizovali, sa podarilo zabrániť ešte väčšiemu útoku. V útočníkovom aute sa totiž podľa nej našla sekera.


Lekárske zdroje spresnili, že jedna osoba pri útoku utrpela ťažké poranenia. Medzi zranenými je aj 1,5-ročné dieťa.


Takmer každý deň sa opakujúce útoky nožom, prípady zámerného zrazenia izraelského chodca autom riadeným Palestínčanom a streľba si od 1. októbra vyžiadali životy 19 Izraelčanov. Izraelské bezpečnostné sily za rovnaký čas zastrelili najmenej 109 Palestínčanov. Mnohé z palestínskych obetí boli tínedžeri.
Príčinou najnovšej eskalácie napätia sú obavy Palestínčanov, že Izrael sa pokúša zvýšiť svoju prítomnosť v oblasti Chrámovej hory, čo však židovský štát odmieta. Nepokoje sa z okolia Chrámovej hory rozšírili aj do ďalších oblastí východného Jeruzalema a do Predjordánska.


Ako pripomenul Reuters, násilnosti sú aj dôsledkom frustrácie Palestínčanov zo zmrazeného mierového procesu a zo 48 rokov trvajúcej izraelskej okupácie palestínskych území - západného brehu rieky Jordán (Predjordánska) a východného Jeruzalema. Tieto územia a pásmo Gazy majú v budúcnosti tvoriť nezávislý palestínsky štát.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona