Izraelská polícia vstúpila pri stretoch s výtržníkmi do mešity al-Aksá

NETKY.SK • 26 Júl 2015, 12:58 • 2 min
Izraelská polícia vstúpila pri stretoch s výtržníkmi do mešity al-Aksá

JERUZALEM - Maskovaní palestínski výtržníci vyzbrojení kameňmi sa pobili dnes s izraelskou políciou na námestí pred mešitou al-Aksá na jeruzalemskej Chrámovej hore, píše agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak v deň židovského sviatku Tiša be-av, pripomínajúceho výročie zničenia oboch starovekých židovských chrámov na tomto mieste, počas ktorého sa ku neďaleko stojacemu Múru nárekov schádzajú desaťtisíce veriacich.

 

Izraelská polícia potvrdila, že pri tomto incidente jej príslušníci vošli do vzdialenosti niekoľkých metrov do mešity, ale iba potiaľ, aby mohli zatlačiť útočiacich demonštrantov a zatvoriť za nimi dvere.

 

Pri potýčkach na posvätnej Chrámovej hore sa ľahko zranilo niekoľko policajtov, pričom nikto zo zainteresovaných nie je vo vážnom ohrození života. Nikoho nezatkli.

 

Podľa hovorcu polície si palestínski aktivisti začali pred mešitou budovať barikády. Na miesto vyslali policajtov, aby demonštrantov rozohnali, tí sa však bránili kameňmi, kovovými tyčami a svetlicami. Policajti použili omračujúce granáty a zatlačili výtržníkov do mešity a zavreli za nimi dvere blokované útočníkmi.

 

"Bolo to iba za účelom zatvorenia dverí," povedal hovorca polície Micky Rosenfeld, ktorého citovala agentúra DPA. "Dnu sme nevpadli," zdôraznil. Izraelská polícia vstupuje na pôdu mešity al-Aksá iba v mimoriadne vzácnych prípadoch, dodala DPA.

 

Chrámová hora je najposvätnejším miestom judaizmu a tretím najposvätnejším islamu po saudskoarabskej Mekke a Medíne. Nároky na ňu dlhodobo vyvolávajú napätie vo vzťahoch medzi Izraelom a Palestínčanmi.

 

Časť západnej steny Chrámovej hory tvorí Múr nárekov, pozostatok židovského chrámu. Na vrchole hory stojí okrem dvoch posvätných stavieb islamu – Skalného dómu a mešity al-Aksá – aj niekoľko menších budov. Chrámová hora leží vo východnom Jeruzaleme, ktorý Izrael obsadil v roku 1967.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies