Izraelská opozícia vyzvala premiéra, aby zrušil svoje vystúpenie v Kongrese USA

NETKY.SK • 7 Február 2015, 17:42 • 2 min
Izraelská opozícia vyzvala premiéra, aby zrušil svoje vystúpenie v Kongrese USA

JERUZALEM - Izraelská opozícia dnes vyzvala premiéra Benjamina Netanjahua, aby zrušil plánovaný marcový prejav pred americkým Kongresom.

slovakia

left justify in out

Vodca ľavicovej Strany práce Isaac Herzog povedal, že namiesto varovania sveta pred iránskym jadrovým sporom poškodili spory okolo Netanjahuovho vystúpenia zásadný vzťah Izraela s USA.
      

Informovala o tom tlačová agentúra AP.
      

Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov, dolnej komory amerického Kongresu, John Boehner pozval izraelského premiéra, aby vystúpil 3. marca s príhovorom v Kongrese a podľa agentúry Reuters ho presvedčil, že pozvanie podporujú ako republikáni, tak demokrati. Nahneval tým však Biely dom, ktorému sa nepáči načasovanie vystúpenia dva týždne pred izraelskými parlamentnými voľbami. 
      

Navyše sú vzťahy Netanjahua s americkým prezidentom Barackom Obamom, ktorý je demokrat, napäté a možno očakávať, že by izraelský premiér kritizoval americkú politiku voči Iránu, napísal Reuters.
      

"Zdá sa, že predseda Kongresu urobil krok, ktorému sme verili, ale ukázalo sa, že išlo o jednostranný krok a nie krok oboch strán," povedal v piatok v izraelskom rozhlase námestník izraelského ministra zahraničných vecí, bezpečnostný expert Jicchak Hanegbi. 
      

Vládu amerického prezidenta Baracka Obamu silno podráždilo, že sa Netanjahu dohodol na svojom vystúpení s republikánmi za chrbtom Bieleho domu, napísala dnes AP. Dodala, že najnovšie americký viceprezident Joe Biden oznámil, že si Netanjahua v Kongrese 3. marca nevypočuje, pretože bude na bližšie nešpecifikovanej zahraničnej ceste. 
      

Na zrušenie plánovaného vystúpenia v americkom Kongrese vyzvala izraelského premiéra aj predsedníčka ľavicovej strany Merec Zehava Galonová. A vodca centristickej strany Ješ atid Ja'ir Lapid povedal, že hádka okolo Netanjahuovho prejavu "vážne poškodzuje strategické vzťahy Izraela s USA", dodala AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies