Izraelská armáda zničila rozostavaný tunel vedúci popod hranicu pásma Gazy

NETKY.SK • 31 Október 2017, 08:15 • 2 min
Izraelská armáda zničila rozostavaný tunel vedúci popod hranicu pásma Gazy

GAZA - Izraelská armáda v pondelok zničila rozostavaný "teroristický tunel", ktorý viedol z palestínskeho pásma Gazy na územie Izraela.

slovakia

left justify in out

Pri likvidácii tejto ilegálnej stavby pomocou výbušniny prišlo o život osem Palestínčaniov a ďalších 14 utrpelo zranenia.

 

Zničený cezhraničný tunel podľa zdrojov z pásma Gazy hĺbili príslušníci militantnej organizácie Islamský džihád. Útok izraelských síl sa odohral jeden deň pred plánovaným odovzdaním priechodov na hraniciach pásma Gazy do správy palestínskej vlády pod vedením prezidenta Mahmúda Abbása, k čomu dochádza v rámci procesu zmierenia medzi Abbásovým hnutím Fatah a konkurenčným Hamasom, ovládajúcim Gazu od roku 2007.

 

Hovorca izraelskej armády Jonathan Conricus označil hĺbenie tunela blízko mesta Chán Júnis v južnej časti pásma Gazy za "vážne a neprijateľné narušenie izraelskej zvrchovanosti". Vyjadril tiež predpoklad, že zo strany palestínskych militantov došlo aj k ďalším takýmto pokusom, pričom zodpovednosť za všetky "nepriateľské aktivity" pripísal Hamasu.

 

Pred útokom na rozostavaný tunel bol pre obavy z eskalácie násilia na juhu krajiny uvedený do pohotovosti raketový obranný systém Železná kupola, k čomu sa však armádna hovorkyňa v Tel Avive nechcela vyjadriť.

 

Hovorca Islamského džihádu novinárom v Gaze po zničení tunela povedal, že reakcia "na tento zločin príde v správnom okamihu". Izrael sa podľa neho snaží týmto spôsobom vyvolať chaos po tom, ako šéf bezpečnostných zložiek Hamasu Tawfík abú Naím v piatok utrpel zranenia pri bombovom útoku.

 

Fatah a konkurenčný Hamas dosiahli tento mesiac v Káhire predbežnú dohodu o zmierení, v ktorej sa Hamas zaviazal, že kontrolu nad Gazou odovzdá do rúk palestínskej vlády najneskôr do 1. decembra. Izrael i západné krajiny považujú Hamas za teroristickú organizáciu.

 

V minulosti Hamas opakovane budoval podzemné tunely, ktorými prenikal na izraelské územie a vykonával tam útoky. Počas vojny v Gaze v roku 2014 bolo objavených a zničených asi 30 tunelov, z toho 14 viedlo do Izraela.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona