Izraelská armáda je schopná zasiahnuť proti Iránu aj bez pomoci spojencov

NETKY.SK • 16 Apríl 2013, 16:40 • 2 min
Izraelská armáda je schopná zasiahnuť proti Iránu aj bez pomoci spojencov

JERUZALEM - Izraelská armáda je schopná zaútočiť na Irán aj sama bez pomoci zo zahraničia. Pri príležitosti 65. výročia založenia židovského štátu to v utorok pre verejnoprávny rozhlas povedal náčelník generálneho štábu Benny Gantz.

slovakia

left justify in out

Armáda má už podľa neho pripravené plány a "keď príde ten čas, rozhodne", či podnikne vojenský zásah proti Teheránu. Podobne sa nedávno vyjadril aj premiér Benjamin Netanjahu, podľa ktorého Izrael v žiadnom prípade nezverí svoj osud do rúk iných krajín, "ani najlepších priateľov". Gantz však doplnil, že okamžitý útok proti islamskej republike nehrozí a že Izrael zatiaľ dáva prednosť medzinárodným rokovaniam na zastavenie iránskych jadrových aktivít.

Izrael považuje Irán za hrozbu a je presvedčený, že Teherán pracuje na vývoji jadrovej zbrane. Židovský štát nikdy plne nevylúčil možnosť útoku proti Iránu, aby mu zabránil získať atómovú zbraň. Iránsky najvyšší duchovný líder ajatolláh Alí Chameneí v marci vyhlásil, že v prípade vojenského zásahu jeho krajina vymaže z mapy Tel Aviv a Haifu. Teherán totiž tvrdí, že jeho jadrový program je zameraný výlučne na mierové účely. Izrael odmieta prezradiť, či vlastní jadrové zbrane, predpokladá sa však, že je jadrovou veľmocou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies