Izraelský minister odstúpil na protest proti vstupu Liebermana do vlády

NETKY.SK • 27 Máj 2016, 16:07 • 2 min
Izraelský minister odstúpil na protest proti vstupu Liebermana do vlády

JERUZALEM - Izraelský minister životného prostredia Avi Gabbay odstúpil dnes z funkcie na protest proti rekonštrukcii vlády, v rámci ktorej sa do vlády dostal kontroverzný ultranacionalistický politik Avigdor Lieberman. Informoval o tom izraelský denník Haaretz.

slovakia

left justify in out

Liebermanova krajne pravicová strana Jisrael bejtejnu (Izrael, náš domov) sa v stredu stala súčasťou koalície premiéra Benjamina Netanjahua. Samotný Lieberman, ktorý odmieta izraelsko-palestínske mierové rokovania a vyjadruje podporu osadníkom na sporných územiach, nastúpil na kľúčový post ministra obrany.

 

"Politické kroky z poslednej doby a výmenu ministra obrany považujem za vážne skutky, ktoré ignorujú dôležité otázky národnej bezpečnosti a posilnia rozdelenie spoločnosti," uviedol Gabbay v zdôvodnení svojej rezignácie.

 

Odchádzajúci minister, ktorý v kabinete zastupoval centristickú stranu Kulanu, sa podľa vlastných slov nemôže podieľať na takejto línii vládnej politiky. Rekonštruovaný kabinet nie je pravicový, ale extrémistický, domnieva sa Gabbay.

 

Šéf Kulanu Moše Kahlon sa ku Gabbayovej kritike nevyjadril. Poznamenal, že rezort životného prostredia by mal aj naďalej viesť nominant jeho strany.

 

Pričlenením politickej formácie Jisrael bejtejnu posilnila koalícia pod vedením Netanjahuovej strany Likud svoje postavenie v parlamente, kde doteraz disponovala iba najtesnejšou väčšinou. Namiesto 61 bude mať po novom 66 zo 120 kresiel.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona