Izraelčania si v obave zo Sýrie zaobstarávajú plynové masky

NETKY.SK • 31 Január 2013, 13:00 • 2 min
Izraelčania si v obave zo Sýrie zaobstarávajú plynové masky

Izraelčania si v obave zo Sýrie zaobstarávajú plynové masky - Politika Na trojnásobok za posledný mesiac stúpol v Izraeli dopyt po výmene plynových masiek a tzv. ABC súprav, čo súvisí s potenciálnou hrozbou použitia chemických zbraní Sýriou alebo prosýrsk

slovakia

left justify in out

img

Na trojnásobok za posledný mesiac stúpol v Izraeli dopyt po výmene plynových masiek a tzv. ABC súprav, čo súvisí s potenciálnou hrozbou použitia chemických zbraní Sýriou alebo prosýrskym hnutím Hizballáh. 

Generálmajor izraelskej armády Amir Ešel pre spravodajský server Ynet news uviedol, že "Sýria prechádza búrlivými zmenami. Berúc do úvahy jej obrovský arzenál (zbraní), Izrael sa môže ocitnúť v situácii, že (Sýria) na svojich hraniciach rozmiestni nekonvenčné zbrane". 

V roku 1991, keď iracké rakety Scud počas operácie Púštna búrka zasiahli oblasť Tel Avivu, Izrael obyvateľstvu distribuoval tzv. ABC súpravy na ochranu pre atómovými, biologickými a chemickými zbraňami. V súprave je plynová maska a takzvané atropínové pero, ktorého účinnosť a dátum spotreby sa pravidelne kontroluje. 

Atropín je antidotom proti väčšine nervovo-paralytických látok prvej generácie. 

Podľa údajov izraelskej Poštovej služby len za posledný týždeň distribuovali asi 4000 tzv. ABC súprav. Poštová služba okrem toho registruje nárast záujemcov o výmenu ochranných prostriedkov aj na svojej rezervačnej linke, a to z 200 na 500 ľudí denne. 

Od začiatku najnovšieho distribučného cyklu si tieto súpravy vyzdvihlo už 4,5 milióna ľudí.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies