Izrael zrejme vyriešil problém s palestínskymi rodinami, ktoré žijú na židovskej pôde

NETKY.SK • 2 August 2021, 21:24 • 2 min
Izrael zrejme vyriešil problém s palestínskymi rodinami, ktoré žijú na židovskej pôde

JERUZALEM - Izraelský najvyšší súd v pondelok navrhol kompromis, ktorý by zabránil vysťahovaniu desiatok Palestínčanov zo štvrti Šejch Džarach vo východnom Jeruzaleme.

slovakia

left justify in out

Pokusy židovských osadníkov o ich vysťahovanie z oblasti boli jedným z faktorov májových bojov medzi izraelskými silami a militantmi v Pásme Gazy.

Prípady, ktorým sa venoval súd v pondelok, sa týkali štyroch palestínskych rodín so zhruba 70 členmi. Izraelské súdy nižšej inštancie schválili ich vysťahovanie, pretože ich domy stoja na pôde, ktorú vlastnili Židia ešte pred vznikom štátu Izrael v roku 1948. Najvyšší súd však navrhol kompromis, ktorý by im dal "chránený" status.

 

img

 

To by zabránilo vysťahovaniu na mnohé roky, ale nezodpovedalo otázku o legálnom vlastníctve pozemkov, vyjadril sa pre médiá Ahmad Amara, právny zástupca spomínaných palestínskych rodín. Súd dal podľa jeho slov obom stranám týždeň na to, aby odpovedali na jeho návrh.

Najvyšší súd mal o veci rozhodnúť už v máji, ale generálny prokurátor chcel viac času na posúdenie prípadov.

Židovskí osadníci vedú už desaťročia dlhú kampaň na vysťahovanie rodín z husto obývaných palestínskych štvrtí neďaleko jeruzalemského Starého mesta. Osadníci tvrdia, že domy stoja na pozemkoch, ktoré vlastnili Židia pred vojnou v roku 1948, ktorá sprevádzala vznik štátu.

 

img

 

Izraelský zákon umožňuje Židom žiadať vrátenie takýchto pozemkov, no Palestínčanom nie.

V rokoch 1948 - 1967 východný Jeruzalem kontrolovalo Jordánsko, ktorého úrady palestínskym rodinám, ktoré sa stali počas vojny utečencami, podľa ich slov, ponúklo domy výmenou za vzdanie sa utečeneckého statusu.

 

Situácia sa však zmenila vo vojne v roku 1967, keď sa východného Jeruzalema, Pásma Gazy a Západného brehu Jordánu zmocnil Izrael. V roku 1972 skupiny osadníkov povedali rodinám, že bez povolenia vstúpili na židovskú pôdu, čo odštartovalo dlhý právny boj. Ten kulminoval v uplynulých mesiacoch nariadením o vysťahovaní 36 rodín v Šejch Džarach a dvoch ďalších východojeruzalemských štvrtiach.

 

img


Izraelské ľudskoprávne skupiny tvrdia, že ďalšie rodiny sú tiež v ohrození. Odhadujú, že vysťahovanie hrozí viac ako tisícke Palestínčanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies