Izrael zostrelil sýrske lietadlo nad Golanskými výšinami

NETKY.SK • 23 September 2014, 10:14 • 2 min
Izrael zostrelil sýrske lietadlo nad Golanskými výšinami

JERUZALEM - Izraelský raketový systém Patriot zostrelil dnes nad Golanskými výšinami sýrske lietadlo, ktoré vletelo do vzdušného priestoru kontrolovaného Izraelom. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na izraelskú armádu, podľa ktorej išlo o prvý podobný incident za tri desaťročia.

slovakia

left justify in out

Sýrske lietadlo vniklo do izraelského vzdušného priestoru. Izraelské obranné sily ho zneškodnili počas letu za použitia (amerického) systému protivzdušnej obrany Patriot, uviedla izraelská armáda. 

 

Podľa vyjadrenia jej hovorcu išlo o bojový stroj ruskej výroby typu Suchoj. Nešpecifikovala pritom bližšie okolnosti celej udalosti, ktoré sú predmetom vyšetrovania. Zostrelenie lietadla Izraelom potvrdila aj sýrska štátna televízia, ktorá to označila za akt agresie. Citovala pritom zdroj zo sýrskej armády, podľa ktorého je tento čin v súlade s izraelskou politikou podpory teroristov a islamistov operujúcich v Sýrii. 
      

Podľa nemenovaných zdrojov z izraelskej armády pilot sýrskeho lietadla pravdepodobne vletel do vzdušného priestoru Izraela omylom a nemal v pláne zaútočiť za ciele židovského štátu. Podľa správ izraelského rozhlasu lietadlo zrejme útočilo na povstalcov v pohraničnej oblasti Sýrie, kde v ostatných týždňoch prebiehali intenzívne boje. Izrael naposledy zostrelil pilotovaný sýrsky stroj v roku 1985, keď jeho stíhačky počas hliadkovacej misie nad Libanonom zaútočili na dve približujúce sa sýrske stíhačky. Koncom augusta tohto roku Izrael na Golanských výšinách zlikvidoval sýrske bezpilotné lietadlo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies