Izrael zostrelil raketu, vypálenú z pásma Gazy na južné prístavné mesto Aškelon

NETKY.SK • 28 Október 2013, 09:03 • 2 min
Izrael zostrelil raketu, vypálenú z pásma Gazy na južné prístavné mesto Aškelon

JERUZALEM - Palestínčania v pásme Gazy odpálili dnes pred svitaním dve rakety na juhoizraelské prístavné mesto Aškelon. Izraelský protiraketový obranný systém Železná kupola jednu zostrelil a druhá spadla do mora. Informovala o tom hovorkyňa armády, citovaná agentúrou Reuters.

slovakia

left justify in out

Raketová paľba na Aškelon, približne 12 kilometrov severne od Gazy, je nezvyčajná vzhľadom na pomerne značnú zdržanlivosť palestínskych militantov od vlaňajšej novembrovej vojny. Tá prebiehala medzi islamistickým hnutím Hamas, vládnucim v pobrežnej enkláve pásmo Gazy, a židovským štátom.

K zodpovednosti za vystrelenie rakiet sa bezprostredne nikto neprihlásil, ale došlo k nemu v čase, keď sa Hamas ponára do finančnej a politickej krízy po tom, čo ho nová dočasná vláda v Káhire, podporovaná armádou, odrezala od susedného Egypta.  Hamas zároveň kritizujú a spochybňujú radikálnejší ozbrojení islamisti z Gazy.

Hnutie Hamas sa pokúša napraviť vzťahy s Egyptom, pričom vyzýva palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása z konkurenčného hnutia Fatah, aby odišiel z mierových rozhovorov s Izraelom, ktoré sa konajú pod záštitou Spojených štátov. Fatah ovláda druhú palestínsku enklávu - západný breh Jordánu, nazývaný aj Predjordánsko.

Hamas tiež naznačuje pripravenosť opäť začať bojovať a minulý týždeň sa prihlásil k zodpovednosti za tunel, ktorý Izraelčania objavili. Vedie z Gazy na územie židovského štátu. Izraelčania dodali, že tunel mal zrejme slúžiť na prevádzanie unesených vojakov alebo na aktivovanie podzemných výbušnín.

Hovorkyňa izraelskej armády informovala, že v nedeľu bola z Gazy cez hranicu vystrelená mínometná strela, ale nespôsobila žiadne škody ani obete.     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies