Izrael zmaril pokus Hamasu o puč v Predjordánsku

NETKY.SK • 18 August 2014, 17:18 • 2 min
Izrael zmaril pokus Hamasu o puč v Predjordánsku

JERUZALEM - Izraelská tajná služba Šin Bet dnes oznámila, že prekazila pripravovaný puč v Predjordánsku, za ktorým stálo palestínske islamistické hnutie Hamas.

slovakia

left justify in out

Podľa Šin Betu chceli militanti prevziať moc na západnom brehu Jordánu od Palestínskej samosprávy, vedenej prezidentom Mahmúdom Abbásom. Súčasne plánovali útoky voči tamojším židovských osadníkom, uviedla agentúra AP. 
     

V súvislosti s prípadom bolo zatknutých viac ako 90 príslušníkov a spolupracovníkov Hamasu, skonfiškované zbrane a viac ako 170.000 dolárov. 
     

Hlavným organizátorom komplotu bol nemenovaný vysokopostavený činiteľ Hamasu pôsobiaci v Turecku. S plánom boli oboznámení aj viacerí miestni predstavitelia. 
     

Ďalšie podrobnosti o prekazenom puči Šin Bet nezverejnil. Hnutie Hamas sa k správe bezprostredne nevyjadrilo. 
     

Ozbrojené zložky Hamasu sa v roku 2007 zmocnili vlády v pásme Gazy, odkiaľ vytlačili jednotky verné prezidentovi Abbásovi. Odvtedy sa moc Palestínskej samosprávy obmedzuje fakticky len na oblasť okupovaného Predjordánska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies