Izrael zmaril bombový útok na lietadlo, ktorý pripravoval Islamský štát

NETKY.SK • 22 Február 2018, 07:48 • 2 min
Izrael zmaril bombový útok na lietadlo, ktorý pripravoval Islamský štát

JERUZALEM – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu verejnosť informoval, že na základe práce miestnej spravodajskej služby sa podarilo odvrátiť bombový útok, ktorý pripravovala teroristická organizácia Islamský štát.

slovakia

left justify in out

Cieľom malo byť lietadlo leteckej spoločnosti Etihad Airways, ktoré letelo zo Sydney do Abú Dhabi. Počas včerajšieho prejavu izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzdvihol prácu spravodajskej služby, ktorá zabránila útoku na civilistov v lietadle. Izraelským službám sa podarilo odhalil plánovaný útok, včas informovať austrálske úrady a zablokovať vzdušný priestor. Informoval portál DW.com.

 

Tento útok by si nevyžiadal len stovky nevinných obetí, ale narušil by aj celosvetovú leteckú dopravu. Netanjahu sa pred médiami vyjadril, že tento zásah vojenskej jednotky Unit 8200 nie je ani zďaleka jediný, podarilo sa im odhaliť desiatky podobných teroristických útokov.

 

Izraelské médiá informovali o skutočnostiach aj na základe potvrdení elitnej izraelskej jednotky, ktorá zhromažďuje a analyzuje informácie o aktivitách teroristickej organizácie. K útoku malo dôjsť ešte v júli minulého roka. Dvaja militanti Khaled Khayat a Mahmúd Khayat pochádzajúci z Libanonu plánovali prepašovať podomácky vyrobenú bombu na palubu lietadla smerujúceho do Spojených arabských emirátov.

 

Bombu chceli do lietadla prepašovať v príručnej batožine, no vďaka tipu od Izraelčanov a precíznej bezpečnostnej kontrole bolo sprisahanie odhalené a útočníci zadržaní. Bomba bola zamaskovaná do mlynčeku na mäso. O pár dní neskôr, ako sa podarilo útoku zabrániť, sa libanonský minister vnútra Nohad Mashnouk vyjadril, že bratov monitorovali už viac ako rok a intenzívne spolupracovali s austrálskymi orgánmi na ich zatknutí. Spoločnosť Etihad Airways túto informáciu potvrdila s tým, že na vyšetrovaní pracujú aj úrady v Austrálii.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona