Izrael získal prevahu pri hlasovaní UNESCO o jeruzalemskom Starom meste

NETKY.SK • 5 Júl 2017, 08:51 • 2 min
Izrael získal prevahu pri hlasovaní UNESCO o jeruzalemskom Starom meste

KRAKOV - Výbor svetového dedičstva Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v utorok na svojom zasadnutí v poľskom Krakove schválil návrh predložený arabskými štátmi, ktorý opäť odmieta izraelskú suverenitu nad Jeruzalemom a odsudzuje Izrael za výkopové práce v jeruzalemskom Starom meste.

slovakia

left justify in out

Návrh arabských krajín vedených Jordánskom bol síce schválený, ale vyslanec Izraela pri UNESCO Karmel Šama ha-Kohen uvítal, že ide o miernejšiu verziu textu, ktorá je z pohľadu Izraela "krokom správnym smerom." Spoluautorom pôvodnej, tvrdšej verzie textu, boli aj Palestínčania, dodal izraelský server Ynetnews.

 

Na rozdiel od rezolúcie schválenej vlani tohtoročná zdôrazňuje význam a dôležitosť jeruzalemského Starého mesta a jeho opevnení pre všetky tri svetové monoteistické náboženstvá. Nespomína sa v ňom ani výlučne arabský/moslimský názov Chrámovej hory, ako sa to uvádzalo v rezolúcii z roku 2016. Namiesto toho sa o tejto lokalite hovorí ako "o posvätnom mieste moslimského kultu". Izrael je však v texte naďalej označovaný za okupačnú silu v Jeruzaleme.

 

Návrh arabských krajín podporilo desať krajín: Azerbajdžan, Indonézia, Libanon, Tunisko, Kazachstan, Kuvajt, Turecko, Vietnam, Zimbabwe a Kuba. Tri štáty hlasovali proti návrhu: Filipíny, Jamajka a Burkina Faso. Osem štátov z viacerých kontinentov sa hlasovania zdržalo. Boli medzi nimi Angola, Chorvátsko, Fínsko, Peru, Poľsko, Portugalsko, Južná Kórea a Tanzánia.

 

Izraelský veľvyslanec pri UNESCO Karmel Šama ha-Kohen pre izraelské médiá uviedol, že dve hodiny pred hlasovaním arabské štáty tvrdili, že dosiahli konsenzus ohľadom hlasovania o navrhovanom texte rezolúcie. Tlak Izraela napokon stačil na to, aby úsilie arabských krajín bolo sabotované, poznamenal veľvyslanec.

Poukázal aj na to, že Izrael prvýkrát získal vo Výbore svetového dedičstva UNESCO "morálnu prevahu", keď 11 z 21 delegátov boli proti návrhu alebo sa hlasovania zdržali.

 

K hlasovaniu došlo len niekoľko dní po tom, ako veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová poslala list generálnej riaditeľke UNESCO Irine Bokovovej a vyzvala ju v ňom, aby sa postavila proti uzneseniu, o ktorom má jedna z komisií UNESCO hlasovať na budúci týždeň. Ide o rezolúciu, ktorou UNESCO uzná, že Staré mesto Hebronu a Jaskyňu patriarchov sú ohrozeným palestínskym svetovým dedičstvom.

 

V snahe zmariť schválenie rezolúcie ohľadom Jeruzalema skupina 12 ľudí, ktorí sa narodili v Poľsku, prežili holokaust a v súčasnosti žijú v Izraeli, zaslali list poľskému ministrovi zahraničných vecí Witoldovi Waszczykowskému a požiadali ho, aby vyzval svoju vládu zablokovať rezolúciu UNESCO o vyhlásení Starého mesta Hebronu za palestínske svetové dedičstvo.

 

Izrael vyhlásil Jeruzalem za svoje "nedeliteľné a večné" hlavné mesto v roku 1980 po anektovaní jeho východnej časti, čo však medzinárodné spoločenstvo neuznalo.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies