Židovského radikála, ktorý v Izraeli podpálil kostol, odsúdili na 4 roky

NETKY.SK • 13 December 2017, 09:44 • 2 min
Židovského radikála, ktorý v Izraeli podpálil kostol, odsúdili na 4 roky

JERUZALEM - Izraelský súd uložil židovskému extrémistovi trest odňatia slobody na štyri roky za to, že v roku 2015 podpálil známy kresťanský kostol v galilejskej Tabhe.

slovakia

left justify in out

Za podpaľačský útok na Kostol rozmnoženia chlebov a rýb okresný súd v Nazarete zároveň 22-ročnému Jinonovi Reuvenimu prikázal zaplatiť odškodné cirkvi v sume 14-tisíc dolárov. Druhého podozrivého súd zbavil obvinenia.

Katolícky Kostol rozmnoženia chlebov a rýb na brehu Galilejského jazera na severe Izraela sa nachádza na mieste, kde podľa kresťanskej tradície Ježiš urobil zázrak. Pre kresťanských pútnikov je jednou z najobľúbenejších zastávok počas ich návštevy Svätej zeme. Bol postavený v 20. storočí na základoch byzantského chrámu zničeného v 7. storočí. Vysvätený bol v 80. rokoch a patrí reholi benediktínov.

 

Úmyselne založený požiar v roku 2015 spôsobil na budove rozsiahle škody a zničil modlitebné knihy. Kostol pre pútnikov opätovne otvorili vo februári tohto roka po osemmesačnej renovácii, ktorá stála približne milión dolárov. Štát Izrael prispel sumou takmer 400-tisíc dolárov.

 

Podľa izraelskej kontrarozviedky Šin Bet dvaja pôvodne obvinení mladíci vyznávali extrémistickú ideológiu, podľa ktorej sa Židom môže nazývať len ten, kto bojuje proti kresťanstvu. Vyšetrovatelia na mieste činu objavili grafiti v hebrejčine, čo políciu priviedlo k hypotéze, že požiar bol založený zámerne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies