Izrael zhadzuje rakety na Gazu, asi sa blíži pozemná invázia

NETKY.SK • 16 November 2012, 08:00 • 2 min
Izrael zhadzuje rakety na Gazu, asi sa blíži pozemná invázia

Izrael zhadzuje rakety na Gazu, asi sa blíži pozemná invázia - Politika Izraelské lietadlá dnes chrlili rakety na militantov v pásme Gazy, ovládanom radikálnym hnutím Hamas. To naznačovalo, že sa možno blíži izraelská pozemná invázia, pretože neďaleko juž

slovakia

left justify in out

img

Izraelské lietadlá dnes chrlili rakety na militantov v pásme Gazy, ovládanom radikálnym hnutím Hamas. To naznačovalo, že sa možno blíži izraelská pozemná invázia, pretože neďaleko južnej hranice Izraela s palestínskym územím sa zároveň zhromažďovali vojaci, tanky a obrnené vozidlá.

Boje medzi oboma stranami sa mimoriadne vystupňovali vo štvrtok, keď došlo k prvému raketovému útoku militantov na okolie mesta Tel Aviv, srdce Izraela, za posledných dvadsať rokov. Neboli hlásené žiadne obete tohto útoku, ale traja Izraelčania zahynuli na juhu židovského štátu, keď raketa odpálená militantmi dopadla na obytnú budovu.

Počet obetí na husto zaľudnenom palestínskom území Gazy stúpol vo štvrtok na 19, medzi mŕtvymi bolo 12 civilistov - vrátane piatich detí a tehotnej ženy. Izraelské stíhačky a bezpilotné lietadlá totiž zhadzovali rakety na podozrivé sklady zbraní a odpaľovacie zariadenia v Gaze.

Hrozí, že boje vyústia do totálnej vojny. Situáciu zhoršilo najmä to, že pri izraelskom nálete bol v stredu zabitý šéf vojenského krídla Hamasu, Ahmad Džabarí.

Izraelská armáda dostala vo štvrtok povolenie povolať 30.000 rezervistov a začať pozemnú ofenzívu proti palestínskym militantom v pásme Gazy. Izraelské televízne stanice uviedli, že pozemná ofenzíva sa očakáva už dnes. Nie je jasné, či vojaci vstúpia na územie Gazy.

Izraelská armáda dnes skoro ráno oznámila, že jej lietadlá zasiahli od začiatku operácie proti raketovým útokom Hamasu už vyše 350 cieľov.
Egyptský premiér pricestoval do Gazy, Izrael povoláva záložníkov
Egyptský premiér Hišám Kandíl pricestoval dnes do pásma Gazy, aby preukázal solidaritu s Palestínčanmi po dvojdňovej vojenskej ofenzíve, ktorou Izrael reagoval na raketové útoky palestínskych militantov. S odvolaním sa na egyptského predstaviteľa o tom informovala agentúra Reuters.

Izrael predtým oznámil, že zastaví všetky vojenské akcie počas trojhodinovej návštevy Kandíla, pokiaľ svoje útoky zastavia aj militanti hnutia Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy.

Izraelská armáda podľa dnešného oznámenia začala povolávať 16.000 záložníkov, čo naznačuje možnú ďalšiu eskaláciu konfliktu v palestínskymi militantmi v Gaze.

V prípade dlhšieho konfliktu, aký Izrael viedol s Hamasom pred štyrmi rokmi, by jeho armáda potrebovala záložníkov. Zatiaľ dostala zelenú na povolanie 30.000 rezervistov, uviedla agentúra Reuters.

K hranici s pásmom Gazy dnes smerovali izraelské tanky, pechota a delostrelecké jednotky, informoval Izraelský rozhlas v správe, ku ktorej sa armáda odmietla vyjadriť. Jej nemenovaný predstaviteľ však pre rozhlas povedal, že armáda sa pripravuje na všetky možnosti, uviedla agentúra DPA.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona