Izrael začal s inštaláciou systému protivzdušnej obrany Dávidov prak

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 07:06 • 2 min
Izrael začal s inštaláciou systému protivzdušnej obrany Dávidov prak

JERUZALEM - Izrael začal v utorok rozmiestňovať na svoje letecké základne nový systém protivzdušnej obrany Dávidov prak. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie izraelského ministerstva obrany.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo uviedlo, že Dávidov prak "umožní Izraelu účinnejšiu obranu proti celému radu súčasných i budúcich hrozieb pre civilné obyvateľstvo". Proces rozmiestňovania tohto systému na jednotlivé základne údajne potrvá niekoľko týždňov.

 

Dávidov prak je podľa odborníkov schopný zasiahnuť ciele ohrozujúce celé územie Izraela - vrátane rakiet vypálených zo Sýrie či Libanonu. Bude tak môcť čeliť hrozbe, ktorú pre Izrael predstavuje šiitské radikálne hnutie Hizballáh, ktoré pôsobí v oboch týchto krajinách. Predpokladá sa, že Hizballáh vlastní desiatky tisíc rakiet a striel stredného doletu.

Dávidov prak doplní doterajší obranný systém zvaný aj Železná kupola (Iron Dome). Ten sa sústreďuje na ničenie striel krátkeho doletu.

 

Teraz bude izraelská armáda schopná Dávidovým prakom zneškodniť strely s dostupom 75 kilometrov a dosahom 300 kilometrov.

 

Okrem spomínaných dvoch systémov má Izrael aj systém protiraketovej obrany Chec-3, pre ktorý sa používa aj označenie Arrow-3. Je určený na detekciu a likvidáciu iránskych rakiet Šaháb-3, ako aj ďalších rakiet ďalekého doletu. Protiraketa Arrow-3 je schopná ničiť balistické strely vo väčšej vzdialenosti a vo vyššej výške než rakety triedy Arrow-2.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona