Izrael vystupňoval útoky v pásme Gazy

NETKY.SK • 16 Júl 2014, 15:24 • 2 min
Izrael vystupňoval útoky v pásme Gazy

TEL AVIV - Izraelská armáda zintenzívnila dnes vzdušnú ofenzívu proti militantom v pásme Gazy. Stalo sa tak deň po tom, ako palestínske hnutie Hamas odmietlo návrh egyptských vyjednávačov na uzavretie prímeria.

slovakia

left justify in out

Izrael dnes zaútočil na minimálne 30 cieľov v severnej časti pásma Gazy. Predtým vyzval viac ako 200.000 obyvateľov miest Bajt Lahíja a Gaza, aby v záujme vlastnej bezpečnosti opustili svoje domovy.
     

Vyše 100.000 tamojších Palestínčanov dostalo výstražné esemesky, ďalších varovali letáky zhadzované z lietadiel alebo vopred nahraté telefonické odkazy.
     

Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom UNRWA oznámila, že približne 21.000 evakuovaných sa uchýlilo do ňou prevádzkovaných škôl v oblasti.
     

Ozbrojené krídlo Hamasu dnes uviedlo, že od utorka vystrelilo viac ako 170 rakiet na územie južného, stredného i severného Izraela. Izraelský protivzdušný systém dnes okrem iného zachytil raketovú salvu, ktorá mala zasiahnuť oblasť Tel Avivu a Beerševy.
     

Izrael už v noci nadnes a ráno podnikol v pásme Gazy nálety na domy viacerých čelných predstaviteľov Hamasu a Islamského džihádu. Izraelská armáda následne potvrdila, že zasiahla dom Mahmúda az-Zahara, bývalého ministra zahraničných vecí a popredného člena vedenia Hamasu v pásme Gazy.
     

Podľa palestínskych zdrojov si deväť dní trvajúce izraelské útoky v Gaze vyžiadali už 208 životov a 1550 zranených. Najmenej polovicu z obetí údajne predstavujú civilisti.
     

Palestínski radikáli od začiatku izraelskej ofenzívy celkovo odpálili na židovský štát okolo 900 rakiet. Veľká väčšina z nich dopadla do neobývaných oblastí alebo ich zneškodnila izraelská protiraketová obrana. Šrapnel z rakety odpálenej z pásma Gazy zabil v utorok prvého izraelského civilistu; za útok na hraničnom priechode Erez prevzal zodpovednosť Hamas.
     

Do Káhiry dnes dorazil vyslanec blízkovýchodného kvarteta Tony Blair. Mal by tam rokovať o egyptskom návrhu na uzavretie prímeria medzi Izraelom a Hamasom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies