Izrael varoval, že Hizballáh vyzbrojuje a mohol by zaútočiť raketami

NETKY.SK • 9 Február 2015, 16:16 • 2 min
Izrael varoval, že Hizballáh vyzbrojuje a mohol by zaútočiť raketami

TEL AVIV - Libanonské hnutie Hizballáh významne zvýšilo svoj zbrojný arzenál a teraz má vyše 100.000 striel, vrátane rakiet dlhého doletu, delostreleckých granátov a protitankových zbraní, varoval dnes vysoký predstaviteľ izraelskej vojenskej tajnej služby.

slovakia

left justify in out

Tento počet je dvojnásobkom či trojnásobkom počtu, aký bol v Libanone pred vojnou v roku 2006, posledným veľkým kolom bojov medzi Izraelom a týmto radikálnym šiitským hnutím, povedal tlačovej agentúre DPA.
     

Izrael sa pripravuje na to, že v ďalšom kole bojov budú na jeho územie budú dopadať raketové strely z viacerých strán, dodal.
     

Počas 50 dní bojov s islamistickým hnutí Hamas v pásme Gazy vlani v lete, batérie izraelského raketového obranného systému Železný dóm zneškodnili väčšinu rakiet vystrelených na veľké izraelské mestá. V ďalšom kole bojov sa to však už nemusí podariť, varoval predstaviteľ tajnej služby. Dodal, že Izrael sa pripravuje na boj na viacerých vojnových frontoch odrazu, ak by napríklad palestínske ozbrojené sily vystrelili rakety z pásma Gazy v rovnakom čase, ako Hizballáh z územia Libanonu a ďalšie strely prileteli spoza hraníc so Sýriou.
     

"Ak ich bude viac, všetko sa nepodarí zadržať. Budeme si musieť vyberať a stanoviť priority... Bude tiež viac obetí. A viac poškodených bytov," citovala ho DPA.
     

V 34-dní trvajúcom konflikte v roku 2006 Hizballáh vypálil do severného Izraela asi 4000 striel. 
     

"Dnes je väčšina z našich nepriateľov schopná ostreľovať celé územie Izraela," dodal hovoriac pod podmienkou zachovania jeho anonymity.
     

Vojna z roku 2006 mala odstrašujúci efekt, dodal a Hizballáh, ktorý je teraz zapojený do bojov v Sýrii podľa neho nemá v súčasnosti záujem o vojnu s Izraelom. Avšak nestabilita a neistota v regióne od tzv. Arabskej jari výrazne posilnili potenciál neželanej eskalácie situácie, varoval.
     

Povedal, že sa Hizballáh usiluje posilniť svoje postavenie na Sýriou kontrolovanej strane Golanských výšin, kde podporuje režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada v jeho boji so sunnitskými povstalcami ako je Front an-Nusrá.
     

"Hizballáh má veľký záujem pomáhať sýrskemu režimu a zabrániť radikálnym sunnitským zložkám vstúpiť do Libanonu cez Sýriu," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies