Izrael úspešne testoval protiraketový systém, ktorý vyvíja v spolupráci s USA

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 08:47 • 2 min
Izrael úspešne testoval protiraketový systém, ktorý vyvíja v spolupráci s USA

JERUZALEM - Nový izraelský protiraketový systém Dávidov prak, ktorý vyvíja Izrael v spolupráci so Spojenými štátmi, úspešne prešiel pokročilými skúškami. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na izraelský rezort obrany.

slovakia

left justify in out

Testovanie pripravovaného obranného systému prebehlo minulý týždeň a tento utorok, keď mali vyjednávači svetových veľmocí na rokovaniach s Iránom dosiahnuť predbežnú rámcovú dohodu, ktorá by vytvorila základ pre dlhodobú jadrovú zmluvu s Iránom.

 

"Na Blízkom východe niet času nazvyš," uviedol pre agentúru Reuters vysokopostavený predstaviteľ izraelského rezortu obrany. Podľa agentúry Reuters Izrael vidí okrem potenciálneho jadrového konfliktu s Iránom hrozbu aj zo strany Sýrie a Libanonu, kde Irán podporuje šiitské vojenské a politické hnutie Hizballáh.

 

Protiraketový systém Dávidov prak, označovaný v hebrejčine aj ako "kúzelná palička", spoločne vyrábajú izraelská štátna firma Rafael Advanced Defence Systems a americká spoločnosť Raytheon. Navrhnutý je tak, aby dokázal zostreliť rakety s doletom do 100 do 200 kilometrov, lietadlá alebo nízko letiace strely. Vyplní tak medzeru medzi už funkčnými systémami Železná kupola (určený je na zachytenie rakiet krátkeho doletu) a Šíp, zameraného na balistické rakety.

Izrael predpokladá, že Dávidov prak bude funkčný v roku 2016.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies