Izrael tvrdí, že zabránil pokusu o ďalší teroristický útok Palestínčanov

NETKY.SK • 6 Máj 2018, 20:18 • 2 min
Izrael tvrdí, že zabránil pokusu o ďalší teroristický útok Palestínčanov

TEL AVIV - Izraelské bezpečnostné sily tvrdia, že skupina Palestínčanov, ktorú v nedeľu zneškodnili v blízkosti pohraničného plota medzi pásmom Gazy a Izraelom, mala v pláne uskutočniť teroristické útoky proti Izraelčanom.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom izraelský spravodajský portál Ynetnews, ktorý súčasne zverejnil novú bilanciu zásahu v pohraničí. Podľa neho izraelskí vojaci smrteľne postrelili troch Palestínčanov a ďalšieho vážne zranili.

 

Jeden z Palestínčanov mal pri sebe batoh s fotoaparátom, sekerou, rezačku káblov, kyslíkovú masku a rukavice. Vedľa tela druhej z obetí sa našli zápalné fľaše.

 

Velenie izraelskej armády vo svojom vyhlásení k incidentu upozornilo, že nebude tolerovať poškodzovanie infraštruktúry určenej na zaistenie bezpečnosti obyvateľov Izraela.

 

Týmito úmrtiami stúpla na vyše 50 bilancia obetí protestných zhromaždení, ktoré sa od 30. marca konajú každý piatok na hraniciach Izraela s pásmom Gazy. Cieľom protestov je prelomenie pozemnej, námornej a vzdušnej blokády pásma Gazy. Vyvrcholením masových akcií bude 15. mája pochod ako spomienka na Deň vzniku Izraela, ktorý Palestínčania označujú výrazom "nakba" - katastrofa či pohroma, pretože počas izraelskej vojny za nezávislosť prišli o svoje domovy státisíce palestínskych Arabov.

 

Izraelská armáda tvrdí, že palestínski demonštranti sú zneužívaní militantným hnutím Hamas. Vojenské krídlo tohto hnutia v nedeľu obvinilo Izrael za explóziu, pri ktorej v sobotu v pásme Gazy zahynulo šesť členov Brigád Izzadína Kasáma.

 

Hamas tvrdí, že títo muži mali za úlohu vystopovať najväčší technologický špionážny systém, ktorý Izrael implantoval v pásme Gazy v uplynulom desaťročí. Žiadne dôkazy pre toto svoje tvrdenia však Hamas neuviedol. Sobotňajší výbuch označil Hamas za "zvrhlý sionistický zločin" a avizoval, že Izrael zaň "draho zaplatí".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies