Izrael tvrdí, že sa dohodol s OSN! Na Západ presídli časť afrických migrantov

NETKY.SK • 2 Apríl 2018, 15:50 • 2 min
Izrael tvrdí, že sa dohodol s OSN! Na Západ presídli časť afrických migrantov

JERUZALEM - Izrael dosiahol s Organizáciou Spojených národov dohodu, ktorou sa ruší plánované vyhostenie afrických žiadateľov o azyl z jeho územia, pričom veľká časť z týchto migrantov sa presídli do západných krajín.

slovakia

left justify in out

Oznámila to v pondelok kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Kancelária podľa agentúry AP uviedla, že s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) dospela k "nebývalému pochopeniu", na základe ktorého vyšle Izrael vyše 16.000 afrických migrantov do západných krajín, ktoré sú ochotné ich prijať.

 

Kancelária dodala, že zvyšku afrických azylantov - podľa údajov vlády zhruba 26.000 osobám - bude udelený ochranný štatút a na území Izraela budú môcť ostať, uviedla agentúra DPA. Dosiahnutá dohoda odvracia hrozbu nútenej deportácie migrantov do bližšie nešpecifikovanej africkej destinácie.

 

Dohoda by podľa vyhlásenia kancelárie mala byť implementovaná postupne v troch etapách, ktoré prebehnú v nadchádzajúcich piatich rokoch. Vyše 40.000 migrantov, najmä z Eritrey a Sudánu, uniklo v uplynulých rokoch pred nebezpečím práve do Izraela. Izrael považuje väčšinu z nich za uchádzačov o zamestnanie, a tvrdí, že nie je povinný ponechať ich na svojom území.

 

Plán na ich vyhostenie však vyvolal v krajine vlnu rozhorčenia, najmä medzi ľudskoprávnymi či mimovládnymi organizáciami. Jeho kritici tvrdili, že deportácie sú neetické a poškodia imidž Izraela ako útočiska pre židovských migrantov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies