Izrael súhlasil s predĺžením prímeria v pásme Gazy o ďalšie štyri hodiny

NETKY.SK • 26 Júl 2014, 18:44 • 2 min
Izrael súhlasil s predĺžením prímeria v pásme Gazy o ďalšie štyri hodiny

JERUZALEM - Izrael dnes súhlasil s predĺžením humanitárneho prímeria v pásme Gazy o ďalšie štyri hodiny - do polnoci. Informoval o tom dnes zdroj v izraelskej vláde, ktorý si neželal byť menovaný.

slovakia

left justify in out

 Podľa agentúry Reuters zatiaľ nie je jasné, či islamisti z hnutia Hamas, ktoré kontroluje pásmo Gazy, tiež súhlasili s predĺžením pôvodne 12-hodinového prímeria až do polnoci miestneho času (23.00 h SELČ). Pôvodne malo prímerie vypršať o 20.00 h miestneho času (19.00 h SELČ).
      

Dvanásťhodinové humanitárne prímerie, ktorého uzavretie požadovala OSN, začalo platiť v pásme Gazy dnes ráno o 08.00 h miestneho času (07.00 SELČ).
      

Izrael, palestínske militantné hnutie Hamas i ostatné ozbrojené frakcie v Gaze prisľúbili, že počas prímeria prerušia všetky bojové operácie. Izraelská armáda však uviedla, že počas trvania prímeria vojenské akcie v pásme Gazy zastaví, ale bude pokračovať v pátraní po tajných cezhraničných tuneloch. 
      

Súčasne varovala, že zareaguje na akýkoľvek pokus teroristov o zneužitie "humanitárneho okna" na útoky voči izraelským vojakom alebo civilistom. Vystríhala tiež evakuovaných obyvateľov Gazy pred návratom domov. 
      

Podľa agentúry AP sa dnes napriek týmto varovaniam vrátili tisíce obyvateľov Gazy, aby zistili škody na svojom majetku, zobrali si zo zničených domov nepoškodené veci, pripadne pochovali svojich mŕtvych. AP odhadla, že náletmi a ostreľovaním pásma Gazy izraelskou armádou bolo zničené stovky domov, vrátane takých, ktoré sa nachádzali v blízkosti hlavného terča útoku. V dôsledku operácie izraelskej armády opustili svoje domovy desiatky tisíc Palestínčanov.
 

O dlhodobejšom pokoji zbraní sa rokuje dnes v Paríži, kam Francúzsko pozvalo šéfov diplomacií USA, Británie, Nemecka, Talianska, EÚ, Turecka a Kataru. Na schôdzke nebudú prítomní predstavitelia Izraela, Hamasu ani Palestínskej samosprávy. 

      

Podľa palestínskych zdrojov zahynulo počas 18 dní trvajúceho konfliktu v Gaze už minimálne 865 Palestínčanov (prevažne civilistov) a 5730 utrpelo zranenia. Izrael uvádza 36 mŕtvych vrátane 32 vojakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies