Izrael si pripomenul pamiatku padlých vojakov; v utorok oslávi Deň nezávislosti

NETKY.SK • 9 Máj 2011, 12:39 • 2 min
Izrael si pripomenul pamiatku padlých vojakov; v utorok oslávi Deň nezávislosti

Izrael si pripomenul pamiatku padlých vojakov; v utorok oslávi Deň nezávislosti

slovakia

left justify in out

Sirény dnes o 11.00 h predpoludním miestneho času zastavili život v celom Izraeli, ktorý si dvoma minútami ticha pripomenul výročný Deň spomienky na počesť padlých vojakov a obetí terorizmu, Jom ha-zikaron.
      Sviatok sa podľa hebrejskej tradície začal v nedeľu so západom slnka a dnes večer sa skončí, začnú sa oslavy Dňa nezávislosti. V tomto roku si Izrael pripomína 63. výročie založenia nezávislého izraelského štátu v roku 1948.
      Po zaznení sirén sa zastavili chodci aj motorové vozidlá; ich vodiči a cestujúci vystúpili a pripojili sa k chodcom na chodníkoch a ľuďom vnútri budov, aby si v tichej spomienke uctili padlých.
      Od roku 1860, kedy sa Židia prvýkrát odvážili žiť mimo múrov jeruzalemského Starého mesta, bolo pri nepriateľských akciách podľa ministerstva zahraničných vecí zabitých spolu 22.867 občanov. Vlani ich takto zahynulo 183.
      Po sirénach sa začali spomienkové slávnosti na 44 vojenských cintorínoch v Izraeli.
      Deň nezávislosti tradične nasleduje týždeň po národnom dni pamiatky na obete holokaustu, na znak znovuzrodenia židov z popola nacistickej genocídy v Európe, a priamo po Dni spomienky na počesť padlých vojakov a obetí terorizmu, ako pripomienka toho, akú cenu Štát Izrael za svoj vznik zaplatil.
      Izrael má v súčasnosti podľa štatistického úradu 7,74 milióna obyvateľov. Z nich je 75,3 percenta (5,8 milióna) Židov a 20,5 percenta (1,59 milióna) Arabov. Zvyšných 4,2 percenta (322.000) je v kolónke "iné" - ide o imigrantov a ich deti, ktorých ministerstvo vnútra neregistruje ako Židov.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies