Izrael si predvolal francúzskeho veľvyslanca, krajine sa nepáči internacionalizácia Chrámovej hory

NETKY.SK • 19 Október 2015, 12:49 • 2 min
Izrael si predvolal francúzskeho veľvyslanca, krajine sa nepáči internacionalizácia Chrámovej hory

TEL AVIV - Izraelské ministerstvo zahraničných vecí si dnes predvolalo francúzskeho veľvyslanca, aby mu tlmočilo svoj protest proti návrhu Francúzska rozmiestniť v okolí posvätných miest na Chrámovej hore v Jeruzaleme medzinárodných pozorovateľov. Izrael tvrdí, že Paríž chce touto cestou "odmeniť terorizmus".

slovakia

left justify in out

Francúzsky návrh už v nedeľu rozhodne odmietol izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý na zasadnutí svojej vlády vyhlásil, že Izrael neakceptuje "internacionalizáciu Chrámovej hory". V tejto lokalite sa nachádza mešita al-Aksá a Skalný dóm – jedno z najposvätnejších miest islamu, ale aj Múr nárekov - pozostatok dvoch židovských chrámov, ktoré židia podľa platných pravidiel majú právo v istých hodinách navštíviť, ale nesmú sa tam modliť. Príčinou najnovšej eskalácie napätia sú obavy Palestínčanov, že Izrael sa pokúša zvýšiť svoju prítomnosť v oblasti Chrámovej hory, čo však židovský štát odmieta. Nepokoje sa z okolia Chrámovej hory rozšírili aj do ďalších oblastí východného Jeruzalema a do Predjordánska.


Netanjahu dnes rozhodne vyhlásil, že integritu Chrámovej hory je schopný chrániť len Izrael, "a nikto iný". Netanjahu zdôraznil, že status quo na Chrámovej hore menia práve tí moslimskí veriaci, ktorí útočia na nemoslimských návštevníkov kameňmi a zápalnými fľašami. Podľa víkendového vydania francúzskeho denníka Le Figaro, ktoré sa odvolávalo na francúzskych diplomatov, sa Paríž snaží v Bezpečnostnej rade OSN presadiť prijatie vyhlásenia vyzývajúceho vyslať na Chrámovú horu medzinárodných pozorovateľov. Podľa Netanjahua Izrael tento návrh odmieta okrem iného aj pre to, že neobsahuje žiadnu zmienku o tom, že neobsahuje žiadnu zmienku o podnecovaní k násiliu a terorizmu zo strany Palestínčanov. Viac ako dva týždne trvajúca bezprecedentná vlna násilností v Jeruzaleme a na Západnom brehu si vyžiadala životy vyše 40 Palestínčanov a ôsmich Izraelčanov, ako aj viac ako 1000 zranených.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies