Izrael schválil prísne tresty pre Palestínčanov, ktorí hádžu na vojakov kamene

NETKY.SK • 4 November 2015, 17:53 • 2 min
Izrael schválil prísne tresty pre Palestínčanov, ktorí hádžu na vojakov kamene

JERUZALEM - Izraelský parlament schválil dnes zákon, ktorý sprísňuje tresty pre Palestínčanov za hádzanie kameňov na vojakov.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak po takmer dvojmesačnej vlne násilností a každodenných palestínskych útokov na izraelských civilistov a vojakov, informovala tlačová agentúra AP.

Zákon stanovuje pre previnilcov najmenej trojročný trest a zbavuje delikventov dávok sociálneho zabezpečenia. Tento trest sa vzťahuje na Palestínčanov vo východnom Jeruzaleme. Súčasne môžu prísť aj rodičia maloletých delikventov odsúdených za hádzanie kameňov o svoje dávky zo sociálneho zabezpečenia počas obdobia, keď si odsúdenec bude odpykávať trest.

 

Izraelský parlament, Kneset, oznámil dnes schválenie tohto zákona na svojej webovej stránke. Návrh bol predložený ešte pred začiatkom terajšej vlny násilností, dodala AP.

 

"Minimálna hranica trestu je nevyhnutná, aby pôsobila ako odstrašujúci prostriedok a vykorenila názor, že 'je to iba kameň'," uviedol poslanec Nissan Slomiansky, ktorý novú legislatívu presadzoval. Povedal, že "hodiť kameň je pokus o vraždu a mal by mať stanovený aspoň minimálny trest".

 

Arabský poslanec Džamal Zahalka zákon odsúdil s tým, že "požiar nemožno uhasiť plynom a tento zákon je ako hodenie plynu na oheň".

 

Prvou smrteľnou obeťou súčasných násilností bol 64-ročný Izraelčan, ktorý zomrel po tom, ako Palestínčania zaútočili kameňmi na jeho auto, ktorým sa na židovský Nový rok vracal domov.

 

Izraelskí predstavitelia obvinili palestínske vedenie a cirkevných predstaviteľov z podnecovania násilia. Palestínčania vyhlásili, že je výsledkom frustrácie z takmer 50 rokov izraelskej okupácie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies