Izrael sa stane jediným neeurópskym čerpateľom vedeckého programu

NETKY.SK • 7 Jún 2014, 08:18 • 2 min
Izrael sa stane jediným neeurópskym čerpateľom vedeckého programu

BRUSEL - EÚ a Izrael v pondelok uzavrú dohodu o zapojení Izraela do programu Horizon 2020, ktorý podporuje vedecké projekty v rámci únie.

slovakia

left justify in out

Stať by sa tak podľa medializovaných informácii malo v pondelok v rámci návštevy izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Bruseli. Za EÚ by ťažko rodiacu sa dohodu mal podpísať končiaci predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. Izrael sa následne stane jedinou mimoeurópskou krajinou profitujúcou z programu EÚ určeného na podporu vedeckého výskumu a inovácií.

 

Na pristúpení Izraela k programu Horizon 2020 sa obe strany dohodli v novembri po niekoľkomesačných rokovaniach. Izraelčania tak budú môcť čerpať prostriedky pre svoje spoločnosti a organizácie. Problémom rokovaní o sedemročnom programe s celkovým objemom takmer 80 miliárd eur boli z pohľadu medzinárodného práva ilegálne židovské osady na Izraelom okupovanom arabskom území. Vec sa nakoniec podarilo vyriešiť k obojstrannej spokojnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies