Izrael sa opäť rozťahuje, plánuje výstavbu stoviek nových bytov na palestínskom území

NETKY.SK • 12 Január 2018, 06:07 • 2 min
Izrael sa opäť rozťahuje, plánuje výstavbu stoviek nových bytov na palestínskom území

JERUZALEM - Izraelská vláda údajne povolila výstavbu vyše tisícky nových bytov na okupovanom západnom brehu rieky Jordán (Predjordánsku), teda území, na ktoré si robia nároky Palestínčania ako súčasť svojho budúceho štátu.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP to vo štvrtok oznámila ľudskoprávna organizácia Peace Now, bojujúca okrem iného proti rozširovaniu židovských osád. Predstaviteľka tejto organizácie Hagit Ofranová spresnila, že izraelská vláda tento týždeň odobrila v Predjordánsku výstavbu 1122 bytov. Ofranová ďalej uviedla, že vláda sa "snaží zamedziť možnosti mierového riešenia" a vzniku dvoch štátov. Povolením výstavby sa podľa nej zároveň zvyšuje počet ľudí, ktorých bude musieť Izrael po dosiahnutí mierovej dohody s Palestínčanmi z tohto územia vysťahovať.

 

Izraelská vláda sa k tvrdeniu organizácie Peace Now zatiaľ oficiálne nevyjadrila, uviedla agentúra DPA. Predjordánsko a východnú časť Jeruzalema obsadil Izrael počas tzv. šesťdňovej vojny v roku 1967. Tieto územia majú spolu s pásmom Gazy tvoriť budúci palestínsky štát, o ktorého vznik sa Palestínčania už dlhodobo usilujú. Práve preto chcú, aby z Predjordánska odišli všetci izraelskí vojaci i osadníci.

 

Izrael rozlišuje medzi osadami povolenými vládou a nelegálnym osídlením, ktoré je legalizované dodatočne zákonom. Z medzinárodného hľadiska sú ale všetky takéto osady nelegálne a predstavujú prekážku pre blízkovýchodný mierový proces.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona