Izrael sa obáva otvorenia druhého frontu na Golanoch a vyzbrojovania Hizballáhu

NETKY.SK • 21 September 2015, 14:48 • 2 min
Izrael sa obáva otvorenia druhého frontu na Golanoch a vyzbrojovania Hizballáhu

MOSKVA - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes v Moskve na rokovaní s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vyslovil podozrenie, že Sýria a Irán sa pokúšajú otvoriť druhý front v oblasti Golanských výšin, ktoré susedia s Izraelom.

slovakia

left justify in out

Izrael sa veľkej časti Golanských výšin zmocnil počas krátkej vojny so Sýriou koncom 60. rokov.

 

"Irán sa s pomocou sýrskej armády snaží proti nám (Izraelu) otvoriť druhý front na Golanských výšinách," vyhlásil Netanjahu podľa agentúry Interfax.

Podľa izraelského premiéra je potrebné tento zámer zmariť a zabrániť tiež dodávkam zbraní pre libanonské šiitské hnutie Hizballáh.

 

Putin vyhlásil, že chápe znepokojenie Izraela, ale uviedol, že Sýria nie je schopná výpadu proti Izraelu, lebo "má iné starosti, ako otvárať druhý front", keďže musí zachraňovať svoj vlastný štát a vládu.

 

Agentúra DPA uviedla, že Netanjahu mal v úmysle nastoliť na rokovaniach s Putinom aj tému ruských zbrojných dodávok do Sýrie, ktoré vníma aj ako potenciálne ohrozenie hraníc na severovýchode Izraela. Izrael sa totiž obáva, že ruské zbrane by mohli skončiť v rukách bojovníkov hnutia Hizballáh a iných militantných skupín, ktoré vedú boj proti židovskému štátu.

 

Netanjahua na návšteve v Moskve sprevádza hlavný veliteľ armády a riaditeľ vojenskej rozviedky.

 

Rusko je kľúčovým spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého armáda od roku 2011 bojuje proti povstaleckým jednotkám na strane opozície. Americké ministerstvo obrany minulý týždeň vyjadrilo znepokojenie z nárastu ruskej vojenskej prítomnosti na letisku v blízkosti sýrskeho mesta Lázikíja.

Rusko tieto obavy opakovane odmietlo a tvrdí, že do Sýrie posiela len vojenskú techniku určenú na boj s terorizmom, najmä s obávanou extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS). Rusko je totiž presvedčené, že Asadova armáda je zatiaľ najúčinnejším nástrojom boja proti IS, ktorý získal značnú časť územia Sýrie i susedného Iraku.

 

DPA v tejto súvislosti pripomenula dnešnú správu Medzinárodnej komisie pre vyšetrovanie udalostí v Sýrii, ktorá vyzvala štáty sveta, aby prestali s dodávkami zbraní účastníkom tamojšieho ozbrojeného konfliktu. Jej predseda Paulo Sergio Pinheiro upozornil, že krajiny dodávajúce do Sýrie zbrane by mohli byť volané na zodpovednosť za spoluúčasť na závažných prípadoch porušovania ľudských práv.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies