Izrael: S pomocou Iránu by mohol al-Asad vyhrať

NETKY.SK • 11 Jún 2013, 07:23 • 2 min
Izrael: S pomocou Iránu by mohol al-Asad vyhrať

JERUZALEM - Sýrsky prezident Baššár al-Asad by mohol s pomocou Iránu a bojovníkov libanonského Hizballáhu nakoniec potlačiť dvojročné povstanie proti jeho vláde.

slovakia

left justify in out

V pondelok to povedal izraelský minister tajných služieb Juval Steinitz. "Mohlo by sa stať, že nakoniec by mal al-Asad navrch. Myslím, že je to možné," povedal Steinitz. Pokiaľ opozícia v čase konfliktu nerobí žiadne pokroky a režimu sa darí prežiť a získať silnú podporu iných krajín, v konečnom dôsledku proste prežiť môže, dodal minister.

Sýria podľa Steinitza dostáva "veľmi významnú vojenskú podporu" od Iránu a Hizballáhu, pričom tisíce šiitských militantov bojujú po boku al-Asadových síl vo "veľmi jasných formáciách a s veľmi dobrým vybavením". Izrael opakovane odmietol zapojenie sa do sýrskej občianskej vojny, pričom trvá na tom, že nepodporuje žiadnu zo strán konfliktu, ktorý si už od marca 2011 vyžiadal vyše 95 000 životov. V poslednej dobe však vystupňoval svoje varovania smerom k Damasku, aby sa nepokúšal zatiahnuť židovský štát do konfrontácie. "Radil by som Sýrii a al-Asadovmu režimu, aby bol veľmi opatrný a nedopustil provokácie na Golanských výšinách alebo proti štátu Izrael," upozornil minister.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies